Viaţa Sfintei Maria Egipteanca, o poveste despre ispită, slăbiciune, eforturi supraomenești și curajul de a alege în final credința, este regizată în aceste zile la Teatrul Ariel din Râmnic.

Biografia Sfintei Maici Maria Egipteanca a fost pusă pe hârtie, într- o adaptare scenică, de scriitorul Gheorghe Smeoreanu.

Născută în țara piramidelor, Maria părăsește familia încă de la 12 ani și pleacă spre Alexandria, unde alege să trăiască o viață supsă poftelor trupești și agoniei.

Peste 17 ani, sub pretextul unui pelerinaj, ajunge la Ierusalim, locul în care va înțelege modul ei de viață.

Și decide să aleagă pocăinţa.

Rolul va fi interpretat de actrița Anca Olteanu.

Imagine

Despre viața Mariei Egipteanca, așezată pentru prima dată în pagină în secolul al VII-lea de către Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, s- a spus că este una din cele mai frumoase şi edificatoare vieţi de sfinţi.

O propunere văzută de regizorul Laszlo Vadas ca pe o provocare.

Imagine

Un spectacol al cărui mesaj vorbește despre curajul și puterea unei fiinţe omenești, care, conduse de credință, reușește să aleagă pocăința.

O altă piesă de teatru, scrisă de Gheorghe Smeoreanu, ”Spovedania unui jurnalist”, poate fi văzută la Teatrul Alexandru Davila din Pitești. 

În 2011 jurnalistul lansa la Râmnicu Vâlcea romanul „Amintiri din casa ei”.

Scriitor, psiholog (logoped) şi teolog, ziarist, fondator al revistelor „Societatea argeşană”, „Criterii literare”, „Criterii politice” este autor al volumelor: Pasărea care ne strigă – poezii,  Exerciţii de reînviere – versuri, Ave, Maria – versuri, Argeşul şi omul său – editoriale, Însemnări din casa ei – roman.