Evenimentele din 24 ianuarie 1859, reconstituite în fața Prefecturii Vâlcea. Alexandru Ioan Cuza, prezent printre vâlceni.

Instituția Prefectului Vâlcea și Garnizoana Râmnicu Vâlcea au organizat astăzi o ceremonie pentru a marca 162 de ani de la înfăptuirea unirii Moldovei cu Țara Românescă, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Imagine

După intonarea Imnului de Stat al României a urmat prezentarea unui moment de reconstituire a evenimentelor din 24 ianuarie 1859, sub forma unei scenete prezentate de actori vâlceni. Alexandru Ioan Cuza a fost interpretat de Alin Holca.

Din motive de securitate sanitară, participanţii la evenimente nu s- au mai prins în Hora Unirii, aşa cum se întâmpla în anii anteriori.

Imagine

Melodia cântecului „Hora Unirii”, care a devenit imnul Unirii Principatelor Române, a răsunat în interpretarea Fanfarei Județene „Constantin Brâncoveanu”, care a susținut și un concert artistic în cadrul evenimentului. 

Astăzi, la început de 2021, celebrăm Unirea Principatelor Române, act reprezentativ pentru dorința de unitate a poporului nostru, într-un context global, marcat de efectele pandemiei de COVID-19 și de eforturile susținute, atât la nivel national, cât și la nivel global, de combatere a acestora. 

Dar tocmai acest contex ne obligă să reflectăm mai mult la sensul profund al evenimentelor de acum 162 de ani și să păstrăm vie forța lor de a aduce împreună întreaga suflare românescă. 

Sărbătoarea de astăzi reprezintă astfel nu numai un moment de evocare a unor evenimente care au pus bazele României moderne, ci și un moment care ne arată că avem nevoie de coeziune și solidaritate, într-un efort comun de redresare în urma unui perioade dificile. 

Uniți și împreună putem să îndeplinim orice deziderat!
La mulți ani, români! La mulți ani, România!”- Sebastian Fârtat, Prefectul județului Vâlcea

24 Ianuarie este ziua în care colonelul moldovean Alexandru Ioan Cuza devenea primul lider al Principatelor Unite.

Ziua Unirii Principatelor, 24 ianuarie, a fost marcată astăzi în garnizoanele din ţară prin ceremonii militare şi religioase, dar fără ca participanţii să se prindă în Hora Unirii.

Românii celebrează ziua în care, în 1859, colonelul moldovean Alexandru Ioan Cuza era ales domnitorul Ţării Româneşti. Și devenea primul lider al Principatelor Unite, iar, după câţiva ani, al statului unitar România.

Ministerul a organizat duminică, împreună cu autorităţile locale, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi a 162 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

 

Sursa: Realitatea de Valcea

Articolul precedentBilanț coronavirus 24 ianuarie: 1.816 cazuri noi și 54 de decese
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 143. Imediat după alegeri s-au văzut și uscăturile