La împlinirea a 601 ani de la mutarea în împărăția cea veșnică, Voievodul Mircea cel Bătrân a fost comemorat la Mănăstirea Cozia.

Mircea cel Bătrân, voievod binecredincios și înțelept al neamului românesc s-a îngrijt deopotrivă de bunăstarea materială și spirituală a poporului său, tinzând către idealul unității naționale. A pus un accent deosebit nu doar pe zidirea de lăcașuri sfinte, ci și pe sfințirea propriei vieți. În ceea ce privește activitatea desfășurată în sprijinul Bisericii, putem spune că Voievodul Mircea cel Bătrân a fost unul dintre marii ctitori de biserici și restauratori de sfinte lăcașuri ai perioadei medievale.

Despre personalitatea voievodului muntean stau mărturie frescele de la Brădet, Argeş şi Cozia, în care se pot remarca privirea pătrunzătoare şi trăsăturile fine ale unei persoane cizelate, cumpătate şi bine determinate. Dreapta credință și evlavia voievodului Țării Românești, Mircea cel Bătrân, nu pot fi puse la îndoială”. (Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului).

Cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie (citit de către Părintele Consilier Ștefan Zară), a reamintit și importanța Mănăstirii Cozia în cultura și arta românească întrucât aceasta „se înfățișează ca fiind una dintre nestematele Olteniei de sub Munte, atât prin frumusețea artistică a arhitecturii și picturii ei, cât și prin ceea ce a însemnat și înseamnă ea astăzi pentru cultura națională”.

Dimensiunea culturală și politică europeană a voievodului Mircea cel Bătrân și importanța rolului pe care domnitorul român l- a avut în istorie au fost reafirmate și de istoricii și oamenii de cultură prezenți la manifestări.

 

Articolul precedentPersoane evacuate din casă în Călimănești
Articolul următorTaxele şi impozitele locale se pot plăti în cinci puncte de încasare