Ziua imnului naţional al României  „Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, a fost sărbătorită pe 29 iulie.

La acea dată în anul 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998.

Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică

Ziua Imnuluu a fost celebrată și la Râmnicu Vâlcea, printr- o serie de manifestări organizate de Primăria orașului.

Discursul Primarului Mircia Gutău cu ocazia Zilei Imnului Național:

„Istoria are curiosul obicei de a se repeta. Iar sărbătoarea de anul acesta a Imnului Naţional nu face excepţie.

(…) În acele vremuri, istoria ţării era croită direct de oameni, de popor: la Râmnicu Vâlcea, la Islaz, la Blaj, ceva mai târziu la Alba Iulia… Dar în zilele noastre, istoria e mai puţin voinţă populară şi mai mult politică şi negociere. (…)

Ne-am mai putea astăzi aduna, ca acum 174 de ani, pentru un ţel mai presus de orgoliile personale şi de interesele de partid? Eu vreau, totuşi, să cred că da! Vreau să cred că marile scopuri pot strânge laolaltă oameni diferiţi, care pot lucra împreună pentru binele comunităţii. Şi mai cred că acesta este şi sensul cel mai important al sărbătorii care ne reuneşte an de an, la sfârşit de iulie, pentru a ne aminti un lucru simplu, dar esenţial: contăm în lumea aceasta doar în măsura lucrurilor bune pe care le lăsăm în urma noastră. (…)

Sunt bucuros că suntem împreună în aceste zile importante pentru comunitatea Râmnicului. Îi salut pe toţi invitaţii noştri şi cu precădere pe oaspeţii din străinătate care ne onorează cu prezenţa. Vă invit pe toţi să reflectaţi la sensurile atât de profunde ale acestei sărbători pe care suntem norocoşi să o avem legată de Râmnicul nostru drag. Şi vă doresc să vă bucuraţi de o sărbătoare minunată, pe măsura istoriei acestor locuri binecuvântate.

La mulţi ani, Imnului Naţional!
La mulţi ani Râmnicului şi locuitorilor săi!
La mulţi ani tuturor românilor!” Mircia Gutău

Sursa: Realitatea de Valcea

Articolul precedentInstabilitate atmosferică de vineri până duminică. Ce zone sunt afectate
Articolul următorDebite scăzute pe Dunăre