22 aprilie- Ziua Pământului. Se sărbătorește în fiecare an pe 22 aprilie, iar la acest eveniment participă peste un miliard de oameni din întreaga lume. Președintrle SUA a chemat cu acest prilej 40 de lideri din toată lumea la un summit pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.

În acest an președintele Joe Biden găzduiește 40 de lideri la un summit virtual pe teme de mediu la Casa Albă. Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie estimează că emisiile de carbon generate de consumul de energie sunt pe cale să crească cu 1,5 miliarde de tone în2021, întrucât consumul masiv de cărbune din Asia și, în special, din China, depășește creșterea rapidă a energiei din surse regenerabile.

Aceasta ar fi a doua cea mai mare creștere anuală a emisiilor de carbon legate de consumul de energie din istorie.

SUA ar putea prezenta un angajament actualizat în privința emisiilor de carbon, posibil înjumătățite până în anii 2030.

Biden a făcut din schimbările climatice o prioritate încă din primele zile ale administrației sale când a anunțat că va aduna în jur de 40 de lideri mondiali pentru un summit global de Ziua Pământului.

Liderii UE şi negociatorii din Parlamentul European au ajuns, miercuri, 21 aprilie, la un acord care stabilește ca blocul comunitar să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050 şi să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% faţă de nivelul anilor 1990.

Ziua Pământului, Earth Day a fost instituită în Statele Unite ale Americii într-o perioadă în care a început să se vorbească din ce în ce mai des despre mediul înconjurător și a fost declarată sărbătoare oficială de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), în anii 2009.

Ziua Pământului a fost proclamată de senatorul american Gaylord Nelson în anii 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice faţă de mediu, un subiect ignorat.

Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 de milioane de cetăţeni americani, cei mai mulți dintre ei tineri.

În 1990 peste 200 milioane de persoane din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii.

În 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ şi expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.

Ziua Pământului a avut un rol important în popularizarea problemelor de mediu, fiind înfiinţată şi o organizaţie – Earth Day Organization, care are în prezent filiale în peste 192 de ţări.

În prezent, aproximativ un miliard de oameni din toată lumea sărbătoresc Ziua Pământului pe 22 aprilie.

 

 

 

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 192. Se fură ca-n codru! Dispar până și capacele de canalizare
Articolul următorEXCLUSIV LEGILE PUTERII Doina Pârcălabu: Peste 950.000 sunt beneficiari ai pensiei sociale minime