Ambasadorul Georgiei în București, Nikoloz Nikolozishvili, prezent la vernisajul expoziției de carte veche: „Prima tipografie georgiana:
Izvorul relațiilor georgiano-române”, la Biblioteca Județeană Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea.

În acest an România şi Georgia sărbătoresc 300 de ani de prietenie. Colaborarea dintre cele două națiuni a început din secolele XVII- XVIII.

Relațiile georgiano-române sunt legate și de înființarea primei tipografii georgiene.

Ipodiaconul Mihail Ștefanivici tipograf român și cel mai bun ucenic al lui Antim Ivireanul (episcop al bisericii vâlcene, originar din Georgia) a fost trimis în Georgia de către Constantin Brâncoveanu și Antim Ivireanul pentru a conduce tipografia georgiană și procesul de tipărire a cărților.

În cadrul vernisajului au prezentat:

Mirian Khositashvili
(director adjunct al Bibliotecii Naționale Parlamentare din Georgia)

Zaal Abashidze
(director al Centrului Național de Manuscrise din Georgia)

„Expoziția aduce în prim plan bijuterii ale artei tiparului georgian și o serie de facsimile care înfățișează texte, gravuri și ornamente tipografice din două lucrări tipărite de Mihail Ștefanovici, ucenicul lui Antim Ivireanul, trimis în Georgia pentru a traduce și a transmite meșteșugul tiparului. Consider că vernisarea acestei expoziții astăzi, la Biblioteca Județeană Vâlcea, unde dăinuie spiritul lui Antim Ivireanul, are menirea de a consolida și a deschide noi perspective de colaborare dintre cele două state. Doresc să mulțumesc oaspeților pentru donația de carte pe care au făcut-o Bibliotecii, îmbogățind fondul nostru de carte cu volume reprezentative pentru cultura și civilizația georgiană”- managerul Bibliotecii Județene Vâlcea, conf. univ. dr. Remus Grigorescu.

 

Organizatori:

Ambasada Georgiei la București
Biblioteca Națională Parlamentară din Georgia
Centrul Național de Manuscrise din Georgia
Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea

Articolul precedentFinanţare europeană nerambursabilă pentru un proiect de reabilitare termică
Articolul următorSimpozion național: Sport pentru toţi, sănătate pentru toţi