A fost semnat un contract de finanțare pentru extinderea rețelei de apă canal din județul Vâlcea. Proiectul are o valoare totală de 261,4 milioane de euro (fără TVA) și se va derula în 34 de unități administrativ-teritoriale (9 orașe și 25 de comune), a anunțat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. 

Proiectul include investiții pentru îmbunătățirea accesului la servicii de alimentare cu apă de calitate pentru 45.625 locuitori și creșterea gradului de acoperire cu servicii de colectare și epurare a apelor uzate pentru 79.100 locuitori din județ. Gradul de conectare al populației din aria proiectului la servicii de alimentare cu apă va crește de la 18% înainte de proiect la 89% după finalizarea proiectului, iar gradul de conectare a încărcării organice biodegradabile la sistemele de colectare, de la 69% înainte de proiect la 99% după finalizarea acestuia.

Investițiile cuprinse în proiect se vor face în două etape, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (cu finalizare până la 31 decembrie 2023) și prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (cu implementare în perioada 2024 – 2025).
Proiectul presupune extinderea rețelei de distribuție a apei potabile cu 151,3 km și reabilitarea altor 16 km existenți, costul total al investițiilor în sectorul de apă fiind de 81,2 milioane euro din care 35,25 milioane euro în prima etapă. Investițiile în sectorul de apă uzată se ridică la 180,2 milioane euro din care 78,27 milioane euro în prima etapă, rețeaua de canalizare urmând a fi extinsă cu 310 km.

Potrivit comunicatului oficial,  în mai puțin de o lună, reprezentanții MIPE a semnat contracte pentru extinderea rețelei de apă – canal la nivel național în valoare de 1 miliard de euro.

Anterior acestui contract, au fost semnate în ultima lună contracte de finanțare pentru alte două proiecte pentru extinderea rețelelor de apă și apă uzată din județele Prahova și Tulcea.

Pentru Tulcea a fost semnat un contract în valoare de 245 milioane euro, prin care se va asigura acces la apă curentă și canalizare în 5 orașe și 10 comune, ceea ce înseamnă că peste 35.000 de locuitori vor beneficia de servicii conforme de alimentare cu apă și 53.000 de locuitori vor avea acces la canalizare, în ambele etape ale proiectului.

Prahova va beneficia de un proiect în valoare de 690 milioane de euro, din care 85% finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare, prin care vor fi realizate investiții în extinderea sistemelor de alimentare cu apă de care vor beneficia 91.872 de locuitori și a sistemelor de canalizare la care vor fi racordați 67.231 de beneficiari din 42 de unități administrativ – teritoriale.

Pentru perioada de programare 2021 – 2027, proiectele de apă – canal vor fi finanțate prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă, care alocată suma de 3,5 miliarde de euro pentru infrastructura de apă și apă uzată și tranziția la o economie circulară. Prin PODD se vor finanța investiții atât în cadrul unor proiecte noi, cât și în continuarea investițiilor POIM, în cazul etapizării acestora. Finanțarea prin PODD va include pregătirea și gestionarea proiectelor de investiții de apă și apă uzată, dar și consolidarea capacității actorilor implicați în sector. 
Sursa: MIPE 

 

Sursa: Realitatea de Valcea

Articolul precedentȘoșoacă și Severin, sărbătoare la Ambasada Rusiei. Valeri Kuzmin, discurs halucinant
Articolul următorTur 3D în Cetatea Devei