Uniunea Europeană își respectă promisiunea de a se afla la vârful luptei pentru a reduce evaziunea fiscală și pentru a face taxarea mai echitabilă, venind cu o propunere legislativă la doar două luni de la acordul istoric din cadrul OECD privind reforma sistemului de impozitare a marilor companii de la nivel global, scrie eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), într-un mesaj pe Facebook.
Propunerea de directivă a Comisiei Europene respectă îndeaproape acordul internațional și stabilește modul în care principiile ratei efective de impozitare de 15 % – convenite de 137 de țări – vor fi aplicate în practică în cadrul UE. Ea garantează că marile grupuri din UE vor plăti această rată minimă de 15% pentru fiecare jurisdicție în care își desfășoară activitatea, modificând, astfel, reguli învechite, stabilite cu mult înainte de existența economiei digitale.
Potrivit acestuia, alături de alți eurodeputați, a solicitat în aprilie, în Parlamentul European, „ca o rată minimă efectivă de impozitare să fie stabilită la un nivel corect și suficient pentru a descuraja transferul de profit și pentru a preveni concurența fiscală dăunătoare”.
„Consider că drepturile de impozitare ar trebui să reflecte faptul că, ca urmare a digitalizării, interacțiunea dintre întreprinderi și consumatori contribuie în mod semnificativ la crearea de valoare în modelele de afaceri puternic digitalizate. Acest lucru ar permite să se plătească mai multe impozite acolo unde se creează valoare, așa cum a fost întotdeauna conceptul de impozitare, și nu acolo unde ratele sunt cele mai mici”, explică eurodeputatul PPE.
Normele propuse de Comisia Europeană se vor aplica oricărui grup mare, atât național, cât și internațional, inclusiv sectorului financiar, cu venituri financiare combinate de peste 750 de milioane de euro pe an și care are o societate-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE.