Actrița teatrului Alexandru Davila din Pitești, Iulia Dumitru, sărbătorește astăzi o zi specială, ziua de naștere.

În 2015 era desemnată “Actrița anului 2015” la Premiile UCIN pentru rolul Kira și a obținut Premiul Special al Juriului în 2015 la Festivalul de Teatru de la Pitești.

Iulia Dumitru, actriță a teatrului piteștean,  i- a avut profesori de teatru pe Sanda Manu, Adriana Piteșteanu, Adriana Popovici, Constantin Codrescu.

În 2020 a devenit doctor în arta teatrală, absolventă UNATC, coordonatorii doctoratului său au fost actrița Olga Delia Mateescu și Cristian Pepino. A jucat până în prezent în zeci de spectacole de teatru și în filme, precum “Kira Kiralina” în regia lui Dan Pița sau “Coborâm la prima” în regia lui Tedy Necula. 

Despre  pemiul pentru actorie și alegerea sa ca „actriță a anului 2015” a spus că i- a adus „bucurie, implinire și vise devenite realitate. Tot proiectul “Kira Kiralina” a însemnat enorm pentru mine. Îmi amintesc că directoarea de casting, Floriela Grapini, m-a chemat la audiție. Ea, regizorul Dan Pita si Vlad Paunescu, producatorul filmului au avut încredere în mine și mi-au dat șansa asta și le mulțumesc. A fost primul meu film în adevăratul sens al cuvântului, primul meu personaj principal. Prima oară când mergeam prin București și mă vedeam pe un afiș de cinema. A fost o onoare”.

Despre public Iulia Dumitru consideră că are nevoie de actori, iar actorii au nevoie de public.

„Stați aproape de toți artiștii din jurul vostru și urmăriți-le activitatea. Arta este aproape de colaps și doar prin voi, noi putem exista. Mergeți la teatru, cumpărați bilete online, mergeți la filme românești și nu numai! Mergeți la o expoziție a unui pictor, cumpărați o carte publicată de un scriitor român, mergeți la un concert al filarmonicii! Stați aproape de artă. Vă va vindeca sufletul!” – declara Iulia în urmă cu un an.

În prezent poate fi văzută și în spectacolul „Old Love”, care se va juca și la Teatrul Național din București, alături de Constantin Cotimanis.

Sursa: Realitatea de Valcea