Memorialul Nicolae Balcescu, unul dintre cele mai cunoscute complexe muzeale, în care turuștii se întorc în timp, alături de istoria unuia dintre reprezentanţii de marcă ai generaţiei paşoptiste: Nicolae Bălcescu.

Piatra de temelie a Conacului Balcescu a fost pusa in anii 1828 de catre Iancu Balcescu si Zinca (mama lui Nicolae Balcescu). Ulterior Conacul trece prin mai multe transformari pana la infatisarea de astazi.

Imagine

In 1907 se executa lucrari ample de reconstructie, prin dublarea cladirii. In 1913 i se adauga foisorul tip cula.

Imagine

Cele mai ample lucrari au fost executate in perioada interbelica de catre stranepotul de frate al lui Nicolae Balcescu, Radu Mandrea, intre anii 1936-1939, atunci cand s- a construit etajul, intregind Conacul la forma din zilele noastre.

Timp de douăzeci de ani, până în 1968, conacul a avut destinaţia de „loc de odihnă şi de creaţie” pentru scriitori şi artişti.

Aici au poposit și au creat mari scriitori romani: Mihail Sadoveanu, Camil Petrescu.

Imagine

În 1966, în urma vizitei unei delagaţii oficiale, fostul şef al statului comunist, Nicolae Ceauşescu, a luat hotărârea ca destinaţia „Căminului Nicolae Bălcescu” să fie schimbată în muzeu.

În cele 11 încăperi ale conacului sunt organizate două expoziţii, una dedicată familiei – înaintaşi şi urmaşi – şi alta dedicată lui Nicolae Bălcescu.

În afară de conacul construit în stil brâncovenesc cu influenţe gotice şi renascentiste, vizitatorii mai pot vedea biserica de lemn din Gâltofani, monument istoric strămutat aici în 1974, două expoziţii de artă contemporană – lucrări executate în cadrul taberelor de pictură organizate aici – şi parcul conacului.

Oaspeţii prezenti pe Domeniul Bălcești pot participa, de asemenea, la ateliere cultural-pedagogice, tabere de creatie, proiectii de film sau expozitii.

Din dorința de promovare a Conacului Bălcești și atragerea turiștilor în zonă, autoritățile au propus încă din anul 2018 construcția unui complex hotelier.

Domeniul Muzeului Memorial “Nicolae Bălcescu” este destul de vast pentru a putea oferi servicii de turism și hoteliere, consideră conducerea Consiliului Județean Vâlcea.

Articolul precedentRâmnicul joacă astăzi în alb
Articolul următorSpectacol la filarmonica vâlceană, luni seara