Statuia domnitorului Mircea cel Bătrân, cea mai înaltă din țară, va fi ridicată in Orlești. Deși este gata aceasta nu poate fi amplasată cu prilejul împlinirii a 631 de ani de atestare decumentară a localității. Motivul: procedurile necesare complexe, declară autoritățile locale.

Reprezentanții comunei au analizat deja posibilitatea și locul de amplasare al celei mai înalte statui din România, realizată în cinstea domnitorului Mircea cel Bătrân, declară edilul vâlcean.

Lucrarea este opera scuptorului Sergiu Sălişte, originar din Orlești.

Este realizată din marmură şi are înlţimea de 5 metri și jumătate.

Motivul pentru care s- a luat aceasta decizie este acela că, în
20 mai 1388, data la care Domnitorul Mircea cel Bătrân menţionează în hrisovul lăsat oraşele Râmnicu Vâlcea şi Călimăneşti este menţionată şi comuna Orleşti, declară edilul Constantin Cârstina.

Iar comuna celebreaza asfel prima atestare documentară în fiecare an, pe data de 20 mai.

În acest an, alături de Râmnicu Vâlcea şi Călimăneşti, comuna Orleşti împlininește 631 de ani de la prima atestare documentară.

Comuna Orleşti este situată în sud-estul judeţului Vâlcea, în lunca şi pe terasele malului drept al Oltului, în arealul podgoriilor Drăgăşani. Comuna este formată din satele Aureşti, Orleşti (reşedinţa), Procopoaia, Scaioşi şi Silea.