Ciech Soda România a oprit noaptea trecută instalațiile de funcționare.

Măsura suspendării activității companiei vine în urma majorării preţului la aburul industrial de către furnizorul CET Govora.

Într- o conferință anterioară directorul general al Ciech Soda România, Witold Urbanowski, a declarat că nu își dorește să părăsească România, avansând ideea unei unități proprii de generare a energiei termice.

Activitatea va fi închisă temporar, nu definitiv, a completat reprezentantul polonez.

„Vâlcea are nevoie de o sursă de energie nouă” este de părere oficialul polonez care anunță posibilitatea unei asocieri de tip joint venture.

„Proprietarul de termoficare ca sursă este Consiliul judeţean, într-un fel, dar şi oraşul e parte firească de joint venture şi Chimcomplex, care are nevoie de abur pentru producţia sa.

Cealaltă variantă ar fi să construim noi o unitate mai mică.

Fiecare fabrică de sodă are sursa de energie proprie”.

Compania este singurul producător de sodă din ţară. Fabrica a funcționat timp de 60 de ani la Râmnicu Vâlcea.

Grupul CIECH, acţionarul majoritar al CSR, holding internaţional prezent în mai mult de 100 de ţări, a contribuit la bugetul de stat cu 98,4 milioane lei.

Este a doua cea mai mare companie privată, din punct de vedere al încasărilor și cel de- al V- lea cel mai mare angajator privat din judeţul Vâlcea, oferind 2 160 de locuri de muncă în zonă.