O nouă întâlnire organizată la “Clubul de lectură”, in cadrul Bibliotecii Județene Antim Ivireanul, Valcea. Cartea lunii august este romanul lui J. M. Coetzee „Așteptându-i pe barbari” și va fi dezbătută joi, 23 august, între orele 16.00 și 17.00.

Scurtă prezentare a romanului:
“Am trăit pe vremea când existau anotimpuri, recolte, păsări migratoare. Am trăit neavând nimic între noi și stele. Am fi făcut orice compromis, dacă am fi știut ce compromis să facem.”

Coetzee plasează acțiunea romanului “Așteptându-i pe barbari” într-un fort aflat în deșert, undeva la granița Imperiului. Magistratul, cel care era responsabil cu administrarea și paza fortului, trăia mulțumit cu liniștea locului și a zilelor nemarcate de evenimente. Credea în pace, în “pacea cu orice preț”. El își petrecea anii de până la pensie încercând să scoată la lumină vechi urme ale unei civilizații din deșert. Lucrurile se schimbă atunci când în fort apare colonelul Joll, însoțit de o mică armată. Acesta este însărcinat să descopere eventualii barbari care ar intenționa să cucerească fortul. Faptele lui se dovedesc a fi lipsite de inteligență, iar metodele prin care încearcă să afle adevărul de la oamenii acuzați pe nedrept amintesc de cele ale torționarilor. Pleacă în scurt timp, iar magistratul încearcă să îndrepte ororile provocate. Pentru o perioadă totul revine la normal, iar barbarii nu se zăresc niciunde. Totuși, pentru magistrat și pentru micuțul fort de graniță totul se va schimba. “Pericolul barbar” vine de unde nu se așteptau.

Articolul precedentA doua sesiune de Bacalaureat la Vâlcea !
Articolul următor“Cântecele Oltului”, in aceste zile la Calimanesti