Constantin Chiriac, singurul director de teatru și festival din Europa Centrală și de Est, invitat ca speaker la „Summitul Cultural Internațional de la Edinburgh”.

În perioada 22 – 24 august 2018, a avut loc la Parlamentul Scoției, „Summitul Cultural Internațional de la Edinburgh”, eveniment ce a adus împreună miniștri ai culturii, artiști și manageri culturali din toată lumea.

Evenimentul, organizat în parteneriat de British Council, Festivalul Internațional de la Edinburgh, Guvernul Scoției, Parlamentul Scoției și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii, are ca principală misiune facilitarea schimbului de informații și expertiză în domeniul culturii dintre practicienii domeniului și creatorii politicilor culturale la nivel global.

Ediția din acest an a fost organizată sub tema „Cultura: factor de conexiune între oameni și locuri” și a adus împreună unele dintre cele mai mari personalități din domeniul culturii din toată lumea.

„Summiul Cultural Internațional de la Edinburgh este una dintre cele mai complexe manifestări, în care cultura este pusă cu adevărat în valoare într-un dialog – dezbatere, în Parlamentul Scoțian, în care anul acesta au fost invitați reprezentanți din patruzeci și cinci de țări, în mare majoritate miniștri ai culturii.

Este o manifestare care încearcă să reunească cei mai importanți politicieni cu atribuții de decizie în domeniul culturii, din fiecare țară participantă și de asemenea leaderi culturali și mari personalități – formatori de opinie la nivel mondial.

Grație prieteniei și proiectelor pe care le-am dezvoltat de-a lungul timpului cu Festivalul Internațional de la Edinburgh, mai ales în perioada când Sir Jonathan Mills, în prezent președinte al acestui sumit, era director al festivalului, am fost invitat să fiu unul dintre speakerii principali, Sir Jonathan Mills considerând Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu unul dintre cele importante evenimente culturale ale lumii.

M-a rugat să fac o prezentare a festivalului în fața tuturor miniștrilor și am fost încântat că l-am avut în sală și pe Ministrul Culturii din România, în condițiile în care Ministerul Culturii acordă un sprijin important festivalului, bursei și tuturor activităților pe care TNRS le desfășoară în primul rând în marile întâlniri internaționale.

Prezența mea la acest summit a fost o ocazie foarte bună de a stabili parteneriate și cooperări cu un număr important de reprezentanți ai ministerelor culturii din țări precum Brazilia, China, Australia, Canada, Africa de Sud, dar și din țări europene. În felul acesta, prin parteneriatele pe picior de egalitate pe care le avem cu cele mai importante structuri culturale ale lumii, consolidăm poziția Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și a Teatrului Național Radu Stanca Sibiu ca actori importanți ai politicilor culturale la nivel global” a declarat domnia sa.

Recent, Constantin Chiriac a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Ramnicu Valcea pentru contribuţia la dezvoltarea vieţii culturale- Implicarea omului de cultură Constantin Chiriac în organizarea Festivalului Internaţional de Teatru „Ariel Inter Fest” (17 – 21 iunie). Titlul a fost înmânat de primarul municipiului, Mircia Gutău.

Articolul precedentAutospeciale pentru M.A.I. !
Articolul următorSuporterii SCM vor veni sa își aplaude campioanele