Comisia Europeană a propus relaxarea treptată a măsurilor privind călătoriile între țările Uniunii Europene, declară europarlamentarul Dan Motreanu.
 
Având în vedere faptul că situația epidemiologică se îmbunătățește, iar campaniile de vaccinare au luat amploare pe întreg teritoriul UE, Comisia Europeană a propus relaxarea treptată a măsurilor privind călătoriile.

Imagine
 
Principalele actualizări:
 

Persoanele vaccinate complet care dețin certificate de vaccinare în conformitate cu certificatul digital al UE privind COVID trebuie să fie exceptate de la cerința de testare sau de carantină legată de călătorii la 14 zile după ce li s-a administrat ultima doză. Această exceptare se va aplica, de asemenea, persoanelor vindecate cărora li s-a administrat o singură doză dintr-un vaccin cu 2 doze.
 
Persoanele vindecate care dețin certificate în conformitate cu certificatul digital al UE privind COVID trebuie să fie exceptate de la cerința de testare sau de carantină legată de călătorii în cursul primelor 180 de zile după un test PCR pozitiv.
 
Persoanele care dețin un certificat de testare valabil în conformitate cu certificatul digital al UE privind COVID ar trebui să fie exceptate de la eventualele cerințe de carantină. S-a propus următoarea perioadă standard de valabilitate pentru teste: 72 de ore pentru testele PCR și, în cazul în care sunt acceptate de statul membru în cauză, 48 de ore pentru testele antigenice rapide.
 
”Frâna de urgență”: Statele membre vor putea să reintroducă măsuri privind călătoriile pentru persoanele vaccinate și cele vindecate doar în cazul în care situația epidemiologică se deteriorează rapid sau în cazul în care s-a raportat o prevalență ridicată a variantelor care provoacă un nivel înalt de îngrijorare.
 
Clarificarea și simplificarea cerințelor, atunci când sunt impuse de statele membre pe baza propriilor procese decizionale:
– Călătorii care sosesc din zonele verzi: nicio restricție
– Călătorii care sosesc din zonele portocalii: statele membre ar putea solicita un test înainte de plecare (antigenic rapid sau PCR).

Călătorii care sosesc din zonele roșii: statele membre ar putea solicita călătorilor să se supună carantinei, cu excepția cazului în care au efectuat un test înainte de plecare (antigenic rapid sau PCR).

Călătorii care sosesc din zonele roșu închis: călătoriile neesențiale ar trebui să fie puternic descurajate. Se aplică în continuare cerințele privind testarea și carantina.

Apartenența unei țări la o anumită zona se regăsește pe harta codurilor publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).
 
Pentru a asigura unitatea familiei, minorii care călătoresc cu părinții vor fi exceptați de la carantină atunci când părinții nu trebuie să se supună carantinei, de exemplu datorită faptului că sunt vaccinați. Copiii sub 6 ani vor fi, de asemenea, exceptați de la testarea legată de călătorii.
 
Țările UE vor trebui să depună eforturi suplimentare pentru a asigura eliberarea Certificatelor digitale UE privind COVID încă înainte de intrarea în vigoare a regulamentului de instituire a acestor certificate, la 1 Iulie, titularii având deja posibilitatea să îl utilizeze atunci când călătoresc.- Dan Motreanu
 

Articolul precedentIncident rutier pe DN7, drumul ce leagă Piteștiul de Râmnicu Vâlcea
Articolul următorCha Cha Litix, ep. 3. Despre prostie