„Duminica Tomii”, prima duminică de după Paște care încheie Săptămâna Luminată. Despre această zi vorbește și istoricul vâlcean Florin Epure.

Este ziua în care Domnul Iisus i s-a arătat apostolului Toma, pentru prima dată după Înviere.

Toma, îndoindu-se de cuvintele celorlalți învățăcei, ce-l văzuseră mai înainte pe Hristos, că a înviat din morți, a spus că el, până ce nu va vedea în mâinile lui semnul cuielor, și până ce nu va pune degetul său în semnul cuielor, și până nu va pune mâna sa în coasta lui, nu va crede, din care cauză a și fost el mai pe urmă numit și Toma „necredinciosul”. Dar, numai Toma s-a îndoit? Cu toții au făcut-o. Toţi cei care erau în preajma lui Iisus au avut clipe în care nu au crezut că El a înviat. Deci, nu putem spune despre el că a fost un necredincios. A cerut doar ceea ce, mai înainte, ceilalţi primiseră deja: o dovadă palpabilă!

În Duminica Tomii sunt cinstiți cei adormiți întru Domnul. Pe vremuri, țăranii puneau ofrande pe ape curgătoare ca să șteargă din păcatele celor plecați.
„Lioara” – jocul pe morminte –, jucat de obicei de fete în cimitirul satului, cu scopul refacerii echilibrului între Lumea de aici și Lumea de Dincolo, este unul dintre multele obiceiuri care nu s-au mai păstrat.
„Fericiți cei ce nu au văzut și au crezut!” Dumnezeu să-i ocrotească pe cei plecați, din familiile noastre! 
Duminică binecuvântată!

Florin Epure

Articolul precedentNumărul deceselor după infectarea cu coronavirus a ajuns la 608
Articolul următorTânărul vâlcean care spune că visul său, dintotdeauna, a fost să salveze oameni