Teatrul „Excelsior” împlinește astăzi 29 de ani. Istoria primului teatru intrat în Cartea Recordurilor este legată, în primul rând, de numele maestrului Ion Lucian.

„Alături de voi visez și lucrez să ducem teatrul Excelsior acolo unde au visat să îl conducă și cei de dinaintea noastră. Îi datorăm maestrului Ion Lucian și echipei domniei sale visul dintâi.” declară astăzi Adrian Găzdaru, actualul manager al Teatrului Excelsior.

Astăzi, actori, regizori, muzicieni, mulți dintre ei, colaboratori sau studenți ai lui Ion Lucian, își amintesc de marele actor.

Gândul a doi actori vâlceni, ai Teatrului Ariel, (Ariana Șerban și Mihaela Mihai) se îndreaptă astăzi către fondatorul teatrului, pe care îl numea „citadelă a artelor”. Doi actori care au avut privilegiul de a fi studenții săi.

„Era un fel de părinte pentru noi, mereu atent și cu sfaturi bune. Mergeam să îi vedem spectacolele în care juca și, de fiecare dată, la final, avea grijă să ne întrebe cum suntem”, își amintește Ariana, cea care astăzi, la rândul său profesor de teatru, le împărtășeste tinerilor din străinătate secretele maestrului.

(Foto: Ariana Șerban- Lăpușneanul, Teatrul Ariel)

„Sociabil, fin cunoscător al satirei şi umorului, cu o voce specială și caldă ne încuraja să promovăm calitatea, bunul simț și onestitatea.

(Foto: Ariana Șerban- Gaițele, Teatrul Ariel)

Cu un cult special pentru eleganță, cu o figură luminoasă, cu personalitate, un intelectual rafinat, un model, alături de care repetițiile, care aveau loc la Teatrul Excelsior, erau un adevărat spectacol.

Un profesor cultivat, susţinut de o curiozitate constantă pentru evoluția artei scenice, alături de care fiecare moment era o revelație”, își amintesc elevele sale.

(Foto: spectacolul Casa Pisicii, Teatrul Excelsior)

La vârsta de 18 ani Ion Lucian era angajat de Liviu Reabreanu la Teatrul Național.

Persoanele care au marcat inceputurile Teatrului Excelsior, alaturi de Ion Lucian, sunt Paula Sorescu Lucian, Genoveva Preda, Daniela Anencov, Victor Radovici, Vasile Menzel si Aurel Mitran.

(Foto: Stelian Milu, O noapte furtunoasă, Teatrul Excelsior)

Actor de teatru, regizor, scenarist si dramaturg, Ion Lucian a absolvit Academia regala de teatru si muzica din Bucuresti.

La 18 ani, juca pe scena Teatrului National din Bucuresti, apoi, din 1945 pana in 1947, a fost angajat al Teatrului de Opereta Alhambra, pentru ca mai tarziu sa devina actorul Teatrului de Comedie.

Fondator si director al Teatrului pentru Copii „Ion Creanga”, Ion Lucian a fost și profesor universitar la Institutul de Teatru si Film din Capitală.

De-a lungul carierei a fost invitat in calitate de actor si regizor in Italia, Belgia, Franta, Japonia, Canada, SUA.

Din filmografia sa pot fi amintite „Doua lumi si o dragoste”, „Viata invinge”, „Gelozia bat-o vina”, „Doi vecini”, „D’ale carnavalului”, „Titanic vals”, „Mofturi 1900”, „Doctor fara voie”.

A fost numit, de asemenea, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Teatrul Excelsior a fost înființat la 1 aprilie 1990.

Articolul precedentPrimarul Gutău a participat la aniversarea A. D. R. Sud-Vest Oltenia
Articolul următorPrimăria îi invită pe râmniceni la o acţiune de curăţenie a municipiului