Până la sfârșitul anului, Comisia Europeană va trimite Parlamentului European și Consiliului o nouă propunere legislativă pentru revizuirea normelor privind informarea consumatorilor, propunere care va include introducerea etichetării nutriționale obligatorii pe partea frontală a ambalajului, a transmis miercuri vicepreședintele Comisiei pentru Mediu (ENVI) din Parlamentul European, eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE).
„După publicarea Strategiei „De la fermă la consumator”, am adoptat în Parlamentul European o rezoluție pentru stabilirea unui sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic, care să permită consumatorilor să facă ușor alegeri alimentare mai sănătoase și mai echilibrate. În acest sens, avem nevoie de un sistem uniform european de etichetare nutrițională pe partea frontală a ambalajului, instrument recomandat și de Organizația Mondială a Sănătății. Există deja mai multe implementări voluntare ale etichetării nutriționale la nivelul statelor membre, cum ar fi Nutrinform (în Italia), Keyhole (în țările nordice) sau Nutri-Score (în Franța)”, a scris deputatul european, pe Facebook.
Europarlamentarul invită cetățenii să contribuie la consultarea publică onlibe privind etichetarea produselor alimentare, până pe 7 martie.
De asemenea, prin rezoluția Parlamentului European, Dan Motreanu a solicitat Comisiei, împreuna cu majoritatea eurodeputaților, introducerea unei etichetări nutriționale obligatorii și armonizate la nivelul UE, bazate pe dovezi științifice, care să ofere informații transparente și comparabile privind produsul.
Potrivit europarlamentarului, a fost solicitată și includerea de informații privind bunăstarea animalelor și sustenabilitatea pe eticheta tuturor produselor vândute pe piețele UE, inclusiv a celor importate.
„În plus, am propus Comisiei dezvoltarea unui sistem digital pentru furnizarea de informații voluntare suplimentare pentru produsele alimentare. Implementarea profilurilor nutriționale armonizate va îmbunătăți alimentația, sănătatea publică și va contribui la reducerea și prevenirea bolilor netransmisibile legate de alimentație, precum obezitatea. Creșterea transparenței prin etichetare va ajuta consumatorii să ia decizii de cumpărare în favoarea unui regim alimentar variat și echilibrat, dar și pentru realizarea tranziției către un sistem alimentar mai sustenabil, mai regional și mai sănătos, obiective coerente cu politica mai amplă a UE”, a conchis Dan Motreanu.