În ziua praznicului Înălțarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci și Sfânta Maria Egipteanca din localitatea Budești, județul Vâlcea.
Credincioși din comuna Budeşti și alte localități limitrofe au participat la sărbătorirea hramului Mănăstirii Înălțarea Sfintei Cruci și Sfânta Maria Egipteanca, aflată pe una dintre colinele localității.
În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și arhidiaconi.
În cuvântul de învățătură, rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Chiriarhul Râmnicului a spus că din secolul al IV-lea cinstirea Sfintei Cruci se dezvoltă de la o cinstire particulară creştină la o manifestare în mod public, datorită, în primul rând, apariţiei pe cer a semnului crucii, prin care împăratul Constantin cel Mare câştigă lupta din anul 312 împotriva lui Maxenţiu, şi, în al doilea rând, prin descoperirea Crucii de către mama Sfântului Constantin cel Mare, Sfânta Elena.
Cea mai veche şi mai importantă dintre sărbătorile ortodoxe închinate cinstirii Sfintei Cruci este Înălţarea Sfintei Cruci și a fost instituită la începutul secolului al IV-lea.
În această zi sărbătorim, de fapt, două evenimente deosebite din istoria Lemnului Sfintei Cruci.
Primul eveniment este reprezentat de aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul şi înălţarea ei solemnă în văzul poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie, anul 335, iar al doilea eveniment este caracterizat de întoarcerea Sfintei Cruci de la perşi în anul 629 pe timpul împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste la biserica Sfântului Mormânt sau a Sfintei Cruci din Ierusalim, după ce patriarhul Zaharia a înălţat-o în văzul credincioşilor la 14 septembrie 630.
Piatra de temelie a așezământului monahal a fost așezată în anul 2015, iar lucrările de execuție a bisericii de lemn în stil maramureșean pe fundația de piatră au fost finalizate în anul 2017.
Din luna august 2018, prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie și a maicii stavrofore Theodora Videscu, stareța așezământului monahal, a fost așezată în biserica Mănăstirii Înălțarea Sfintei Cruci și Sfânta Maria Egipteanca din localitatea Budești o copie a icoanei Maicii Domnului „Ierusalimitissa”.