Centrul de Transfuzii Sanguine Vâlcea aşteaptă donatori. Numărul acestora s-a micşorat semnificativ, este o situație fără precedent în județul Vâlcea. La sfârșitul săptămânii trecute stocul unității era gol.

Acțiunile depuse de reprezentanții centrului de transfuzii, pentru atragerea de donatori, sunt dublate în aceste zile de campania Asociației Mămici din Vâlcea, care se dedică acestei probleme, încurajând vâlcenii să facă mai mult.

Ca urmare a lipsei donatorilor din ultimele luni s- a creat un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile.

Având în vedere sesizările constante privind deficitul de sânge şi produse de sânge din unităţile sanitare, Denisa Matei, președintele Asociației, face un apel către populație să meargă la centrul de transfuzii, să doneze voluntar.

Deși deficitul de colectă se accentuează în perioada verii, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole și sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită, la Vâlcea este o situație dificilă chiar și în această perioadă.

Iar la sfârșitul săptămânii trecute în stocul centrului medical nu se afla absolut nimic.

Prin Campania începută ieri Asociația Mămici din Vâlcea speră să atragă cât mai mulți donatori, sănătoși.

În prima zi a Campaniei, care va dura 2 săptămâni, un singur donator a fost prezent la Centru.

„Speram ca numărul vâlcenilor să crească, ținând cont de faptul că această Campanie a fost un succes în 2018”, a declarat pentru Realitatea de Vâlcea, Denisa Matei.

Campania se va încheia pe data de 6 Aprilie.

Cei care vor să salveze vieţi donând sânge trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

să aibă peste 18 ani, să fie sănătoşi, femeile să aibă peste 60 de kilograme, iar bărbaţii peste 70 de kilograme.

În dimineaţa în care mergeţi la Centrul de Transfuzii trebuie să consumaţi lichide naturale, apă, ceai sau compot şi alimente sărace în grăsimi, precum pâinea, covrigii, biscuiţii, dulceaţa, mierea, fructele, legumele.

Dincolo de dimensiunea profund umană, donarea sângelui vine cu avantaje substanţiale pentru cei care fac acest lucru în mod regulat. În primul rând, donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului.

Fiecărui donator i se eliberează, la cerere, un buletin cu rezultatele analizelor efectuate.

Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare:

• 7 tichete de masă

• zi liberă de la locul de muncă sau o zi de scutire pentru studenţi şi militari, în ziua donării

• decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face recoltarea sângelui.

• reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Articolul precedentSalonul Cărții de Etnologie,ediția a XX-a !
Articolul următorPrimăria Râmnicului amenajează mai multe parcări din oraş