Imagini din interiorul Culei Bujoreanu, prezentate de Muzeul Satului Vâlcean, pe pagina de socializare.

Muzeul vcean se întinde pe o suprafaţă de opt hectare.

Cula a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, de boierul Preda Bujoreanu, care este și ctitorul Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din Bujoreni, edificată în perioada 1811-1812.

Imagine

Cula a trecut, prin zestre, în proprietatea lui Matache Temelie, fiind cunoscută și sub numele de Cula lui Temelie. Fiind părăsită la începutul secolului XX, cula era ruinată în anii ’60.

Imagine

A fost restaurată de Direcția Monumentelor Istorice, transformată în spațiu muzeal în anii ’70 ai secolului XX și integrată în Muzeul Satului Vâlcean, înființat în localitate.

Cula, cu funcțiune principală de turn de observație și apărare și funcțiune secundară de locuire, are plan dreptunghiular. Compactă și rebarbativă, este construită din zidărie din bolovani de râu, amestecați cu cărămidă, netencuită. Atât la parter cât și la etaj se află câte o singură încăpere.

La parter se află beciul, cu acces din exterior, iar la etaj se găsește o încăpere de locuit. Parterul nu are comunicare directă cu etajul. Accesul la etaj se face printr-o scară exterioară. Gurile de tragere străpung zidurile culei la nivelul beciului.

 (Cule în lumină, Institutul Național al Patrimoniului)

 

Articolul precedentUn aparat de testare Real Time a ajuns la Vâlcea
Articolul următorPortalul Realitatea.NET, record de vizitatori în luna aprilie: locul 1 la nivel național în online-ul românesc