602 ani de la trecerea la Domnul a voievodului Mircea cel Bătrân

Clerici, oameni de cultură și elevi au participat la slujba de pomenire a lui Mircea cel Bătrân, voievod al Țării Românești și ctitor al Mănăstirii Cozia. 

Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

La finalul slujbei de pomenire, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a reliefat însemnătatea istorică a voievodului Mircea cel Bătrân în contextul politic al vremii, cât și importanța personalității sale: „Voievodul Mircea cel Bătrân a luptat cu timp și fără timp la păs­trarea unității neamului prin credință și cultură. Primele școli au fost înființate în cadrul mănăstirilor ctitorite de voievozi, iar în acest sens nu trebuie să uităm că prima școală de caligrafi din Țara Românească a fost înființată de Mircea cel Bătrân la Cozia. A susținut, prin toate co­ordonatele activității sale de domn, românii din Transilvania, conside­rându-i frați cu cei din celelalte țări românești. Dreapta credință și evlavia domnitorului nu pot fi puse la îndoială. Ctitoriile sale sunt semnul unei credințe nestrămutate, ce arată dorința acestuia de a fi pomenit necontenit la Sfânta Liturghie, iar duhovnicul său, Sfântul Nicodim de la Tismana, este, fără doar și poate, un garant cert al viețuirii creștine, în frică de Dumnezeu, pe care voievodul o trăia”.

Voievodul Mircea cel Bătrân a fost unul dintre cei mai însemnați conducători politici ai Ungrovlahiei, dar și un important ctitor a numeroase biserici şi mănăstiri în ţară, dar şi de la Muntele Athos. A domnit 32 de ani.

   

Articolul precedentCJ Vâlcea: fonduri pentru spitalele din județ
Articolul următorInspectorul școlar Vâlcea prezent la Concursul Naţional „La şcoala cu ceas!”