Cu o energie aparte, cu multă atenție pentru cărțile și colecțiile sale profesorul Vasile Oltean, cunoscător al unor limbi străine de puțini cunoscute astăzi, care vorbesc despre istoria, tipografia, sau obiceiurile Brașovului, este un reprezentant de seamă al muzeului „Prima Şcoală Românească”.

Munca sa de zeci de ani îi întâmpină tăcută și solemnă în colecțiile muzeului din Șcheii Brașovului, aflat lângă biserica Sfântul Nicolae.

În podul căreia s- au descoperit în spatele unui perete fals 6000 de cărți vechi și 30 000 de manuscrise și documente.

Sunt cărți vechi, manuscrise și documente în limbile latină, greacă, slavonă, germană, română.

Vasile Oltean este filolog, muzeograf, profesor și teolog român, membru fondator și vicepreședinte al „Despărțământului Cultural Astra Brașov”. A fost Director al Muzeului „Prima școală românească” din Șcheii Brașovului.

Vasile Oltean și- a dedicat zeci de ani studiului și istoriei, apelând chiar și la resurse proprii pentru a putea continua activitatea celor 8 muzee, afectate de pandemie, pentru că vizitatorii erau singua sursă de finanțare a acestora, a declarat profesorul. Și tot cu fonduri proprii, nu de puține ori, a editat cărți care conțin date foarte importante pentru istoria și cultura românilor.

La Prima Şcoală Românească, Vasile Oltean păstrează cele şase mii de cărţi vechi şi 30.000 de documente, multe dintre ele unicat: o carte donată bisericii de domnitorul Alexandru Lăpuşneanu în 1561, ce cuprinde cele patru evanghelii, cu foiţă de aur, prima biblie rusească din lume sau toate bibliile vechi româneşti, pe care nici Academia Română nu le deţine.

”Prima școală românească” poartă acest nume pentru că aici s-a predat carte încă din anul 1 100, iar Biserica Sfântul Nicolae de lângă școală a fost întreținută cu bani de aproape toți domnitorii Moldovei și Țării Românești, o tradiție ce explică și faptul că în acest Muzeu se află acum 6.000 de cărți vechi, 30.000 de documente și un tezaur național și internațional.

Una dintre descoperirile sale de răsunet este Cronica germană a lui Mihai Viteazul, scrisă în timpul vieții domnitorului.

”Cronica lui Mihai Viteazul de la Nuremberg este prima cronică scrisă despre domnitorul român al Unirii, tipărită la 1603, adică la un an și jumătate după mortea lui Mihai. Evident, lucrarea a fost concepută în timpul vieții lui Mihai Viteazul” ne- a declarat Vasile Oltean.

„Nici nu vă închipuiți în ce termeni elogioși vorbesc nemții, la vremea respectivă, despre Mihai Viteazul. Este, cu adevărat, un document exceptional.” a completat domnia sa.

Cărți publicate de Vasile Oltean:

Întâia școală românească, Brașov, 1980.
Acte, documente și scrisori din Șcheii Brașovului
Școala românească din Șcheii Brașovului, 
Imnul Național „Deșteaptă-te Române”
Muntele Baiul, documente inedite
Junii Brașovului și Troițele lor din Șcheii Brașovului
Valea Oanei – Valea Plângerii(în colaborare cu Ioan Olteanu)
Istoricul Troițelor din Șcheii Brașovului
Moartea lui Mihai Viteazul la Turda

Junii Brașovului
Prima școală românească în Șcheii Brasovului
Catalog de carte veche din Șcheii Brasovului volumul I

Catalog de carte veche din Șcheii Brasovului, volumul II

Sursa: Realitatea de Valcea

Articolul precedentCHECK-IN. Reacțiile adverse ale vaccinului anti-COVID
Articolul următorIA PASTILA SRS: Să vină Patriarhul să administreze țara