Râmnicenii îl sărbătoresc astăzi pe scriitorul Ion Predescu, o personalitate a culturii vâlcene. 

Aflat la evenimentul de lansare al volumului „Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015” scris de Emil Hurezeanu, sau în public, vizionând un spectacol de teatru, ales cu bucuria unui fin cunoscător al artei, aflat în emisiunea unei televiziuni sau adresându- se tinerilor, Prof. Dr. Ion Predescu rămâne acel intelectual discret și apreciat al Râmnicului.

Imagine

Cunoscut și remarcat și la Filiale ale centrelor Universitare Craiova şi Piteşti. 

Profesor de limba, literatura română, Ion Predescu a studiat română, istorie și franceză la Târgu Mureş şi Universitatea Bucureşti.

Pentru ampla activitate profesorală (gimnazială, preuniversitară şi universitară, în Târgu Mureş, Sighişoara şi Râmnicu Vâlcea) a fost distins cu titlul de Cavaler al învăţământului românesc din partea Preşedinţiei României.

Este de asemenea Doctor în filologie al Universităţii din Craiova (teza „Universul poeziei lui Cezar Baltag”, sub conducerea ştiinţifică a prof. univ. dr. Eugen Negrici, (2006), de la Universitatea din Bucureşti.

Din comisia academică din Bucureşti făceau parte: acad. Eugen Simion, prof. univ. dr. doc. Dan Horia Mazilu, prof. univ. dr. Mircea Martin, prof. univ. dr. Liviu Ciocârlie, prof. univ. dr. Ion Pop.)

Profesorul Ion Predescu a obţinut calificativul Magna cum laude.

Cu o bogată activitate ştiinţifică, pedagogică şi culturală vâlceanul a fost numit și un eseist complex al României 

Este și istoric literar, publicist și critic literar.

Profesorul este apreciat și cunoscut și pentru felul în care nu doar scrie ci și vorbește, unic în Râmnic.

Ion Predescu foloseşte atât în scris cât și în vorbire, cuvinte și expresii rare, filozofice.

Care reușesc la fiecare discurs să surprindă și să atragă atenția auditoriului.

Comentariile și însemnările critice ale lui Ion Predescu, adunate în volumul „Stil, scriitură, sentiment livresc” dincolo de marea diversitate a temelor în discuție, se remarcă printr- un mod de a scrie mai puțin obișnuit. (…) După ce te obișnuiești însă, îți dai seama că propensiunea pentru neologism și pentru demersul critic conceptualizat este la Ion Predescu ceva natural, firesc: un exercițiu intelectual plin de substanță, exersat poate încă din adolescență (sub influența bunicului său, asistent o vreme al esteticianului Mihail Dragomirescu). În spatele acestui limbaj exegetic (…) se deschide însă un orizont cultural vast, parcă încercând să cuprindă simultan toate cărțile și teoriile accesibile la un moment dat. Rar întâlnești atâta erudiție critică și teologică, risipită generos până și în cea mai banală pagină de foileton literar. De fapt, totul pare o replică, un mod ostentativ de a refuza însăși banalitatea.

(…) El ia totul în serios (poate, prea în serios uneori), orice lucrare sau eveniment artistic la care participă (lansare de carte, expoziție de pictură, spectacol de teatru). Scrisul pare să aibă pentru I. Predescu o miză uriașă, decisivă în planul existenței.

(…) Scara de valori după care se ghidează este una la fel de generoasă, la înălțimea ideilor și conceptelor pe care le invocă, nu pentru a coborî, ci pentru a ridica la un nivel cât mai convenabil faptul de cultură (fie și unul mai modest în realitate). 

Formule precum „morfologia interculturalității”, „retorica privirii”, „politropia mitului”, „civilizația ochiului”, folosite ca titluri pentru scurte, dar dense fișe de lectură și analiză critică, spun totul despre statura intelectuală a celui căruia nu-i scapă nimic important din ce se întâmplă în viața cultural-artistică a urbei în care trăiește.” – Cornel Moraru

Dialogul poate să dea spontaneitate, dar el vine, de fapt, din studiu de-o viaţă. Elevilor mei le ofer foarte mult, dar le pretind foarte mult .Totdeauna le spun să studieze cu maximă luciditate fiindcă, niciodată, nu se ştie, într-un timp buimac…., o Cenuşăreasă rămâne tot o Cenuşăreasă! Sensul ştiinţei este spre comunicare şi un cer senin. Mă tem şi de cei care au descoperit cerul senin, dar şi de cei care nu-l caută– Ion Predescu

 

 

Sursa: Realitatea de Valcea

Articolul precedentBilanț CoVid-19 BN: 137 de cazuri noi, trei decese! Peste 10.000 de cazuri noi la nivel național
Articolul următorStarea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile până pe 14 decembrie