Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prezent astăzi la Mănăstirea Cozia, pentru a săvârși Sfânta Liturghie.

Duminică, Biserica Ortodoxă a sărbătorit praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, cunoscut în popor și ca Cincizecimea sau Rusaliile.

La Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

“Praznicul Cincizecimii poartă numele unei sărbători din Vechiul Testament care marca trecerea a 50 de zile de la Paștele iudaic și primirea Tablelor Legii de către Moise pe Muntele Sinai.

Duminica Cincizecimii are profunde semnificații teologice pen­tru viața Bisericii, implicit și pentru viața fiecărui creștin, întrucât este reactualizată Pogorârea Sfântului Duh, trimis de Dumnezeu Tatăl, la cererea lui Dumnezeu Fiul, Domnul Iisus Hristos. De aceea, lecturile scripturistice ale Apostolului (Faptele Apostolilor II, 1-11) și Evangheliei (Ioan VII, 37-53, 8, 12), reliefează Pogorârea Duhului Sfânt peste ucenicii Mântuitorului Iisus Hristos în chip de limbi de foc pentru a-i sfinți și a-i pregăti să propovăduiască Evanghelia mântuirii la toate neamurile. Totodată, lecturile scripturistice amintesc și despre lucrarea Duhului Sfânt Care constituie, sfințește și extinde Biserica lui Hristos, prin primirea Sfântului Botez de către cei care cred în Domnul Hristos” (Arhiepiscopia Râmnicului)

Articolul precedentTineri din Vâlcea și Sibiu, în Parada călușarilor
Articolul următorAutorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal