În perioada 23-26 august 2018, Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” găzduiește un proiect unicat în România, întâlnirea anuală a grupului de figuriniști români specializați în explorarea istoriei în miniatură.

Proiectul, realizat de Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” în parteneriat cu Nicolae Mihai, cercetător și membru al Institutului de Cercetări Socio-Umane „Nicolăescu Plopșor” din Craiova, GRISCU (Grupul de istorie culturală), reunește un grup de artiști pasionați de miniaturile istorice.

Este vorba despre un atelier intensiv de pictură în care „interesul față de istorie și experimentul artistic conviețuiesc lejer, cu rezultate„miniaturale” pe măsura efortului celor implicați”.

Pe parcursul celor patru zile, participanții își propun, asemenea colegilor lor europeni (spanioli, italieni, francezi, germani), să învețe și să experimenteze împreună cum să dea culoare istoriei într-o manieră în care documentarea istorică și gustul artistic dialoghează permanent, dând naștere unei reprezentări seducătoare și atractive.

Ediția a treia se va bucura de prezența (video, via Skype) lui Zeno Mladin, un foarte talentat artist de origine română stabilit în Canada, ale cărui lucrări cusubiect istoric obțin, anual, importante premii internaționale la saloanele și expozițiile de profil, precum și a Ilenei Sădean, artist miniaturist consacrat (Sibiu).

Atelierul intensiv are la bază o figurină comună pentru toți participanții,pe care sunt testate diferite tehnici, procedee de pictură, uzare, aranjare în cadru, care stau la baza realizării unei miniaturi istorice, figurine, bust,diorame istorice cu figurine la diferite scări (de la 28 mm la 200 mm).

Istoria în miniatură oferă ocazia discutării proiectelor individuale sau colective, prezentate public și în cadrul unei mici expoziții, găzduite pe durata atelierului, de asemenea, testării diferitelor materiale (vopsele, pigmenți, soluții de întreținere, realizare a unor suprafețe speciale, cu apă, noroi, praf, vegetație, baze de lemn),necesare în acest proces.

Deschiderea atelierului va avea loc joi 23 august, ora 10, la sediul Muzeului Memorial „Nicolae Bălcescu”, instituție care va găzdui în aceste zile și o expoziție de figurine și diorame cu subiect istoric.

Publicul care va trece porțile în acest sfârșit de săptămână va putea vedea cum se desfășoară un astfel de atelier și va admira o parte din lucrările artiștilor participanți.

Articolul precedentLa scoala de vara, alaturi de cei mici
Articolul următorLocuri de muncă sezonieră în agricultură – Spania – Campania 2019