Președintele Klaus Iohannis, prezent vineri la baza militară Mihail Kogălniceanu. În conferința de presă susținută a subliniat că România este o țară sigură și că niciun român nu ar trebui să se teamă.

Președintele român a susținut la baza militară Mihail Kogălniceanu o conferință comună alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 

Vizita în România a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, are loc în momentul sosirii în țara noastră a celor o mie de militari americani din batalionul Stryker.

„România este foarte bine apărată și are toate garanțiile de securitate. Niciun român nu trebuie să se teamă! NATO este o alianță pur defensivă, nu dorim să atacăm pe nimeni și nu dorim să invadăm pe nimeni, dar dorim să garantăm securitatea statelor noastre și securitatea cetățenilor noștri. (…) 

Ce sunt garanțiile de securitate? În primul nostru forțele noastre armate, care s-au dezvoltat enorm în ultimii ani, sunt foarte bine pregătiți și sunt pregătiți pentru orice scenariu.

În plus România este în alianța NATO, cea mai puternică alianță militară din câte au existat în istorie. Pentru a veni în sprijinul nostru, iată că avem acești militari pe care i-am salutat azi aici, în baza Mihail Kogălniceanu și alții care au venit din state partenere strategice, de la aliați, pentru a lucra împreună cu militarii români.(…) 

Dacă vorbim despre instalația de la Deveselu, este pur defensivă, nu poate fi folosită pentru a ataca pe nimeni. Această retorică pe o auzim din când în când e una falsă, instalația de la Deveselu face parte dintr-un cadru mai larg al NATO, un cadru defensiv de rachete defensive. Nu avem ce să ascundem sau să ne ferim să spunem acest lucru”- Klaus Iohannis