Organizația My Romania Community a emis un avertisment cu privire la o tactică de înșelătorie utilizată de către firme fictive. Acestea profită de dorința românilor de a găsi un loc de muncă în Marea Britanie și îi înșală cu sume considerabile de bani.

Mulți români, atrași de iluzia unor locuri de muncă bine plătite în Regatul Unit, ajung să fie victima înșelătiriei acestor companii fictive, care le promit un job în Marea Britanie. Aceste firme țepuiesc muncitorii, care sunt în general contactați pe internet, și solicită sume semnificative de bani în mai multe tranșe, în schimbul asigurării unui acces pe piața muncii britanice.

În fața acestui pericol, organizația non-profit My Romania Community trage un semnal de alarmă.

„INFORMAȚII de interes privind accesul pe piața muncii britanice

Avertizăm referitor la o serie de acte de înșelătorie cu victime cetățeni români care, pentru a obține un loc de muncă în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, plătesc sume de bani (de ordinul miilor de lire sterline, cerute în mai multe tranșe) unor firme fictive de plasare a forței de muncă.

La o primă căutare pe site-urile oficiale ale autorităților britanice, sumele pretinse de infractori corespund cu denumirile, etapele și taxele reale solicitate în cadrul procesului de obținere legală a vizelor. Chiar dacă înșelătoria poate fi dovedită de către victimă, recuperarea pagubelor este de obicei imposibilă întrucât, după ce obțin sumele de bani, infractorii folosesc mecanisme de ascundere a identității.

Transmitem mai jos o serie de informații utile:

– Accesul cetățenilor români care NU dețin statutul de rezident pe piața muncii din Marea Britanie (lucrători salariați sau voluntari) se face doar pe bază de viză de muncă. Informații detaliate despre tipurile de vize se obțin accesând https://www.gov.uk/browse/visas-immigration/work-visas

– Viza de muncă se obține ÎNAINTE de deplasarea în Marea Britanie, prin aplicația de pe website-ul guvernului britanic: https://www.gov.uk/apply-to-come-to-the-uk

– Primul pas, anterior utilizării aplicației, este obținerea unei oferte de muncă în Marea Britanie, concretizată prin certificatul de sponsorizare. Oferta de muncă trebuie obținută de la un angajator acreditat de către ministerul britanic de interne (Home Office). Informații referitoare la condițiile care trebuie îndeplinite de către angajatori pentru obținerea licenței de sponsorizare sunt disponibile la: https://www.gov.uk/uk-visa-sponsorship-employers.

– Viza de muncă se acordă doar dacă sunt îndeplinite toate condițiile de eligibilitate de către aplicant și dacă sunt achitate (în cadrul procesului de aplicare) costurile aferente obținerii vizelor de muncă https://www.gov.uk/visa-fees.

– Aceste costuri se achită de către lucrător sau pot fi suportate (în cadrul ofertei de muncă) de către angajator”, se arată într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a Organizației

Totodată, Organizația îi îndeamnă pe români să se informeze doar din surse oficiale și îi îndrumă pe cei pagubiți spre autoritățile competente pentru a se ocupa de astfel de cazuri. 

„!!! Este important să vă informați doar din surse oficiale!

În cazul în care considerați că ați fost victima unei înșelăciuni, vă sfătuim să sesizați în cel mai scurt timp organele de poliție. Dacă sunteți în România vă puteți adresa celei mai apropriate secții de poliție, dacă vă aflați în UK puteți raporta cazul utilizând portalul online: https://reporting.actionfraud.police.uk/login

În cazul în care recrutarea este realizată de un agent de plasare a forței de muncă/ furnizor servicii de recrutare din România, verificarea autenticității firmei se poate face la inspectoratul județean de muncă sau pe pagina Inspecției Muncii dacă agenția/furnizorul s-a înregistrat conform legii la inspectoratul teritorial de muncă. Pagina Inspecției Muncii este: https://www.inspectiamuncii.ro/

În cazul în care recrutarea se face prin intermediul unei firme din Marea Britanie, verificarea datelor companiei (sediul companiei etc) se poate face pe website-ul Companies House: https://www.gov.uk/government/organisations/companies-house  și https://www.gov.uk/get-information-about-a-company , instituția britanică care deţine atribuții similare Oficiului Naţional al Registrului Comerţului din România.

Puteți solicita informații pe acest subiect și la adresele biroului pe probleme de muncă și afaceri sociale din cadrul Ambasadei României din Londra: [email protected] sau [email protected]”, se mai precizează în mesajul transmis de My Romania Community.

Articolul precedentALERTĂ! Liber la plantele modificate genetic. Nu vom mai face diferența între legumele adevărate și cele modificate
Articolul următorÎncepe Neversea 2023. Măsuri de siguranță la festival. Ce restricții de circulație vor fi în vigoare