Vin vești importante pentru români! Este oficial, unii dintre aceștia  vor primi vechime în plus la pensie. Proiectul de lege a fost deja adoptat. Iată despre ce categorii de angajați este vorba și ce condiții trebuie să respecte pentru a se încadra.

După mai bine de 30 de ani petrecuți în câmpul muncii, mulți dintre salariați așteaptă cu nerăbdare momentul pensionării. Pentru unii, acesta poate veni mai repede, conform unui nou proiect de lege care a fost deja aprobat.

Așadar, o parte dintre români pot primi vechime în plus la pensie, care i-ar putea face să iasă mai devreme la pensie. Este vorba despre un proiect de lege care îi vizează pe psihologii care își desfășoară activitatea în cabinetele individuale, în societăți civile profesionale, în cabinete asociate sau în baza unui contract de muncă.

În fapt, proiectul de lege adoptat vine să modifice articolul 13 din Legea 213/2004, cea care reglementează profesia de psiholog.

”Perioada în care psihologul cu drept de liberă practică își exercită profesia într-una din formele de organizare prevăzute la alin.(1) și furnizează servicii psihologice prin desfășurarea activităților prevăzute la art.5, constituie vechime în muncă și în specialitate, cu excepția perioadei în care acesta a avut suspendată calitatea de membru al Colegiului Psihologilor din România”, se arată scris în proiectul de lege.

Iată care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite din puncte de vedere financiar:

”a)  declaraţiile privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, conform dispoziţiilor Ordinului nr. 165/7/1272/456 din 2023 al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, al preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice, al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 din 10 februarie 2023;

”b) declaraţiile nominale ori individuale de asigurare în sistemul public de pensii, prevăzute de art.7 alin.(1) şi art.11 alin.(1) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare”, mai scrie în lege.

Adoptarea acestei măsuri era necesară, tocmai pentru a veni în completarea reglementării actuale din domeniu. Până acum, nu era stabilit că activitatea desfăşurată de psihologul titular este asimilată vechimii în muncă.

În expunerea de motive a acestui proiect au fost menționate și date statistice despre domeniu. În România sunt 19.876 de cabinete individuale de psihologie, 13 cabinete asociate de psihologie și 1.465 societăţi civile profesionale de psihologie.

Articolul precedentTrenurile Soarelui se întorc pe litoral, începând de astăzi – Ce trebuie să știe turiștii
Articolul următorSe măresc salariile de la 1 ianuarie 2024