În Ziua Culturii Naționale poetul Mihai Eminescu a fost omagiat la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Manifestarea duhovnicească și culturală prilejuită de împlinirea a 169 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești a reunit preoți, oameni de cultură, profesori și elevi ai Seminarului Teologic Sfântul Nicolae din Râmnicu-Vâlcea și de la liceele din municipiu.

Părinții Consilieri și părinții profesori ai Seminarului au săvârșit slujba de pomenire a poetului național, la finalul căreia Părintele Consilier Ștefan Zară a citit cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, intitulat „Mihai Eminescu și spiritualitatea satului românesc”:

„Fiind un plăsmuitor de rostire românească autentică, în versurile sale nu a descris doar frumusețea locurilor natale, ci, mai mult, a versificat spiritualitatea sufletului românesc, cum nimeni nu a mai făcut-o nici până la el, dar nici după el.

Mihai Eminescu, poetul neamului românesc prin excelență este cel care a pus în versuri ca nimeni altul dorul de absolut pe care spiritualitatea satului românesc tradițional o sintetiza.”

Pomenire s-a făcut și în fața teiului și a statuii poetului Mihai Eminescu, așezate la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie în incinta Centrului Eparhial.

În fața teiului și a statuii poetului, Corul Seminarului Teologic, condus de părintele Siluan-Dumitru Scurtu, a interpretat cântarea „Lumină lină” ca o împlinire a voinței testamentare a poetului.

Manifestările culturale au continuat la Sala Iosif Episcopul a Casei Sfântul Ierarh Calinic, printr-un moment poetic și coral susținut de membrii Trupei de Teatru „Constantin Popian” a Arhiepiscopiei Râmnicului, coordonat de doamna Doina Migleczi? elevele clasei de canto a doamnei profesoare Monica –Valentina Scurtu de la Liceul de Arte Victor Giuleanu, acompaniați la pian de doamna profesoară Galina Nemțeanu, și Corul Seminarului Teologic Sfântul Nicolae, condus de părintele profesor Siluan-Dumitru Scurtu

Articolul precedentUn cerb surprins de angajații Direcției Silvice Vâlcea, în timp ce își căuta hrana sub zăpadă
Articolul următor”My first vote for EuROpe” , Parlamentul European !