Modificarea Legii Minelor va permite multiplicarea investiţiilor la Salina Ocnele Mari, declara deputatul Dumitru Lovin.  În urmă cu câteva luni, parlamentarul valcean a transmis o interpelare ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă, prin care i-a semnalat că potenţialul minei turistice de la Ocnele Mari, obiectiv gestionat de E.M. Râmnicu Vâlcea – sucursală a Societăţii Naţionale a Sării S.A., nu este valorificat suficient.
Spre deosebire de alte saline din ţară, cea de la Vâlcea s-a dezvoltat până la un punct, după care, lucrările de modernizare au stagnat.

„Asta deşi, ca şi celelalte, are un potenţial incredibil. Unul dintre motive ar putea fi lipsa investiţiilor, a unor proiecte europene sau guvernamentale care să permită dezvoltarea şi diversificarea activităţilor de agrement din salină, aşa cum s-a întâmplat la Praid ori în alte zone. Şi la Ocnele Mari s-ar putea realiza un proiect integrat foarte interesant, având în vedere faptul că, în localitate, există două ştranduri cu apă sărată şi nămol sapropelic şi, în continuare, se fac investiţii în centre de agrement.

Oraşul Ocnele Mari se află la  8 kilometri de Ramnicu Vâlcea, aproape de Valea Oltului, într-o zonă pitorească, cu tradiţie în turismul balnear (Călimăneşti-Căciulata, Băile Olăneşti, Băile Govora). Are chiar şi povestea necesară unui proiect cum ne dorim – conform descoperirilor arheologice, aici a fost vestitul centru tribal «Buridava». Având resursele necesare, având posibilitatea de a accesa fonduri nerambursabile, având tot ceea ce trebuie pentru a valorifica Salina Ocnele Mari, ce ne reţine să nu acţionăm?” (Dumitru Lovin)

De curând, Deputatul a primit un răspuns, fiind asigurat că programul de investiţii început de SNS în 2017 va continua. În ultima vreme, a fost modernizat accesul către salină, iar pentru 2018 s-au alocat 740.000 lei în vederea continuării programului de dezvoltare a activitătii turistice.

„Investitiile din acest an vizează îmbunătăţirea sistemelor de siguranţă şi creşterea atractivităţii spaţiului turistic, prin realizarea unui nou loc de joacă pentru copii. În viitor, vor fi continuate investiţiile pentru menţinerea stării de siguranţă, diversificarea amenajărilor şi a serviciilor oferite.

Pentru creşterea vizibilităţii şi promovarea activităţii turistice de la Salina Ocnele Mari, Societatea Naţională a Sării a intrat într-un parteneriat cu Primaria Ocnele Mari pentru organizarea evenimentului Centenar Buridava – 100, 1.000, 10.000 ani, eveniment organizat în perioada 3 – 5 august 2018.

Evenimentul se înscrie în seria de evenimente prin care Societatea Naţională a Sării omagiază perioada de 100 de ani care a trecut de la crearea statului naţional unitar român. (…) Tot în 2018, în parteneriat cu Cercetaşii României, s-au organizat Cupa Oltului – ediţia a 2-a şi Şcoala de iarnă, care au cuprins concursuri de orientare turistică şi nu numai”, a detaliat ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă.

„În ceea ce priveşe atragerea de fonduri europene sau guvernamentale, societatea se află în imposibilitatea de a atrage aceste fonduri deoarece o condiţie esenţială se referă la clarificarea regimului juridic al spatiului utilizat.
În prezent nu este reglementată situaţia spaţiilor care rămân după exploatare şi care sunt folosite în scop turistic. Pentru rezolvare, ministrul Economiei m-a asigurat că s-au făcut demersurile necesare pentru introducerea în proiectul -Legea Minelor-,  o definiţie a -Golului Minier- pentru crearea posibilităţii ca aceste spaţii să poată fi utilizate.”, a mai declarat Deputatul valcean

Articolul precedentProtest la DGASPC Valcea
Articolul următorCumul de infractiuni in trafic