După o muncă asiduă de peste trei ani, timp în care au fost aprofundate sute de documente, cărţi, studii şi articole pe această temă, cercetătorul Marian Petrescu consideră că a rezolvat definitiv problema localizării celebrei bătălii de la Posada.

Astfel ca vineri, 14 septembrie ora 14.00 , în Sala de conferinţe a BJAI Vâlcea, Domnia Sa publica, în premieră naţională, descoperirile facute, susţinând comunicarea ASPECTE INEDITE PRIVIND BĂTĂLIA DE LA POSADA (1330).

Expunerea va fi însoţită de prezentarea în PowerPoint a unor imagini elocvente. Partea a doua a evenimentului va fi rezervată întrebărilor şi discuţiilor pe această temă declara Prof. dr. Ion Soare – vicepreşedinte al Forumului Cultural al Râmnicului.

Bătălia de la Posada a constituit multe analize, de- a lungul timpului , unele chiar la faţa locului,ale cercetatorilor. Cercetători, istorici, filologi, geografi, arheologi şi profesori au fost în localitatea vâlceană Perişani, pentru a stabili autenticitatea locului bătăliei de la Posada.

Locul in care s-au confruntat în perioada 9 – 12 noiembrie 1330 armatele valahilor conduse de Basarab I şi ale maghiarilor conduse de regele Carol Robert de Anjou a creat de-a lungul timpului destule controverse, mai mulţi istorici români indicând diferite locaţii.

Una dintre aceste locaţii este satul Posada din comuna vâlceană Perişani.

Locul unde au avut loc luptele  dintre oştile lui Basarab I şi Carol Robert de Anjou a fost şi mai este încă disputat de istorici şi nu numai, în ciuda “oficializării” şi localizării lui de către Academia Română la Perişani – Pripoare, în Ţara Loviştei.

Situatia provine din faptul că în toate documentele locul este doar descris, nu şi numit! Nici un document privitor la acele evenimente nu se referă la vreo “posadă” anume.

Descrierea locului evenimentelor de la 1330 este făcută în “Cronica pictată de la Viena” .

 

Articolul precedentCu masina furata prin oras, fara permis
Articolul următorDerby-ul Olteniei la handbal feminin se joacă maine la Vâlcea !