Oficialii vâlceni, alaturi de conducerea Muzeului Memorial “Nicolae Bălcescu” propun soluții pentru construcția unui complex hotelier in zona Conacului din Bălcești.

In prezent muzeul se află în proces de restaurare, in urma accesării de fonduri europene.

Domeniul Muzeului Memorial “Nicolae Bălcescu” este destul de vast pentru a putea oferi servicii de turism și hoteliere, consideră conducerea Consiliului  Județean Vâlcea.

Motiv pentru care acum se lucrează la identificarea celui mai potrivit loc, proprietate a muzeului, pentru constructia spațiilor de cazare.

Piatra de temelie a Conacului Balcescu a fost pusa in anii 1828 de catre Iancu Balcescu si Zinca (mama lui Nicolae Balcescu). Ulterior Conacul trece prin mai multe transformari pana la infatisarea de astazi.

In 1907 se executa lucrari ample de reconstructie, prin dublarea cladirii. In 1913 i se adauga foisorul tip cula.

Cele mai ample lucrari au fost executate in perioada interbelica de catre stranepotul de frate al lui Nicolae Balcescu, Radu Mandrea, intre anii 1936-1939,  atunci cand s- a construit etajul,  intregind Conacul la forma din zilele noastre.

Timp de douăzeci de ani, până în 1968, conacul a avut destinaţia de „loc de odihnă şi de creaţie” pentru scriitori şi artişti.

Aici au poposit și au creat mari scriitori romani: Mihail Sadoveanu, Camil Petrescu.

În 1966, în urma vizitei unei delagaţii oficiale, fostul şef al statului comunist, Nicolae Ceauşescu, a luat hotărârea ca destinaţia „Căminului Nicolae Bălcescu” să fie schimbată în muzeu.

În cele 11 încăperi ale conacului sunt organizate două expoziţii, una dedicată familiei – înaintaşi şi urmaşi – şi alta dedicată lui Nicolae Bălcescu.

În afară de conacul construit în stil brâncovenesc cu influenţe gotice şi renascentiste, vizitatorii mai pot vedea biserica de lemn din Gâltofani, monument istoric strămutat aici în 1974, două expoziţii de artă contemporană – lucrări executate în cadrul taberelor de pictură organizate aici – şi parcul conacului.


Oaspeţii prezenti pe Domeniul Bălcești pot participa, de asemenea, la ateliere cultural-pedagogice, tabere de creatie, proiectii de film sau expozitii.

 

Articolul precedentComuna în care nu există șomeri va avea și un aeroport
Articolul următorArma detinuta ilegal de un barbat din Horezu