Revine o noua problema, a celor carora porcii mistreţi le-au distrus culturile de pe terenurile aflate în vecinătatea fondurilor de vânătoare. Autorităţile au organizat intalniri, comisii de evaluare, dar tot nu i-au despăgubit.
Problema animalelor sălbatice care distrug culturile oamenilor a fost pusă astazi in sedinta Colegiului Prefectural.
Au fost cerute explicaţii si de la Agenţia de Protecţie a Mediului în legătură cu această situaţie. Pana in prezent nici un valcean nu a fost despagubit, au declarat oficialii Gărzii Forestiere Vâlcea.
Propietarii nu pot fi despăgubiţi din cauza legii care prevede obligații ale proprietarilor de terenuri agricole greu de îndeplinit. Fapt pentru care, în urma distrugerilor aceștia nu pot fi despăgubiți.
Chiar daca parlamentarii anunta, în fiecare an, că vor modifica legislaţia, în aşa fel încât proprietarii culturilor distruse de porcii mistreţi să primească despăgubiri, şi în 2018 lucrurile vor rămâne la fel.
Pentru a limita, oarecum, năvălirea animalelor peste culturi, Garda Forestieră Vâlcea a propus ca reprezentantii institutiei sa fie anuntati cu 48 de ore înainte de răspândirea hranei în pădure, pentru a se putea face constatarea in teren. Propunerea viitoare va fi ca şi primăriile să fie înştiinţate despre programul de hrană al animalelor sălbatice.
Anul trecut au fost inventariate 3.066 exemplare de porci mistreţi, din care au fost vânaţi 1.447, adică 53 la sută din efectivul existent.
În acest an, în pădurile vâlcene exista3.763 de exemplare. Dintre acestea 1.692 sunt propuse spre vânare.