Satele romanesti se reunesc in Maramures. Județul Valcea prezent in cadrul proiectului “Reuniunea Satului”, in anul aniversar al Centenarului Marii Uniri. Raportarea la acel moment impune valorificarea numeroaselor simboluri naţionale implicate in reuşita din 1918, prin evocarea lor in plan material şi spiritual, precum şi consolidarea, valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural existent.

Proiectul judetului Maramures,  „Satele Unite ale Romaniei” isi propune sa valorifice identitatea culturala a Maramuresului si resursele sale materiale si spirituale, printr-o serie de actiuni de promovare a culturii si traditiilor unice si specifice ale satului romanesc, anunța organizatorii.

Sunt invitati oamenii activi cultural, comunitati, sate, grupuri de sate invecinate reprezentand toate tarile etnografice ale Romaniei, inclusiv romanii de pretutindeni, pentru a fi gazdele unei petreceri centenare. Aceste activitati se vor reflecta in actiunea principala, „Reuniunea Satelor”, care se va desfasura in perioada 18 – 19 august, in localitatea Sapanta, unde sute de participanti din toate colturile tarii vor avea ocazia sa-si promoveze traditiile specifice.

Pana in prezent s-au inscris aproximativ 500 de participanti din judete precum: Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita – Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Bucuresti, Constanta, Dolj, Galati si Giurgiu, dar si din judetele Mures, Neamt, Sibiu, Suceava, Vaslui si Valcea, inclusiv Republica Moldova. De asemenea, si-au exprimat dorinta de a participa la acest eveniment de amploare si alte comunitati care doresc sa se reuneasca in spiritul traditiei si culturii romanesti, cu un micro-eveniment .

Fiecare comunitate se înscrie cu un micro-eveniment (care poate fi organizat oricând până la 1 decembrie 2018) și primește o invitație să participe cu o delegație la “Reuniunea Satelor” din 18 – 19 august 2018 în Săpânța, Maramureș. În fiecare an, Reuniunea Satelor poate fi găzduită de o altă comunitate din România, celebrând astfel această unire a României rurale într-un concept sănătos, autentic.

Locurile sunt limitate la 800 de persoane. Sunt alocate 20 de locuri pentru fiecare județ.

Reuniunea Satelor este o mare horă pe iarbă, nu un spectacol, ci o “repetiție” pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri, de la Alba Iulia de 1 decembrie, anunța biroul de presa al CJ Maramures

Articolul precedentSi tu poti oferi un zambet!
Articolul următorIncendiu intr- o gospodarie din Dragasani