Sesiuni de comunicări științifice dedicate evocării personalității lui Dumitru Drăghicescu, la Râmnicu Vâlcea.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a reliefat contribuția lui Dumitru Drăghicescu în valorificarea tezaurului cultural românesc născut la sat:

„Sociolog, exponent al psihologiei sociale, politolog, diplomat, doctor în Filosofie la Paris, Dumitru Drăghicescu și-a pus toată viața sa în slujba patriei, militând pentru unirea tuturor românilor într-un stat unitar și independent. Autor al cărţii Din psihologia poporului român (1907), format într-un sat al Olteniei de sub munte, Dumitru Drăghicescu este o personalitate remarcabilă a culturii române, care a prezentat cu un admirabil echilibru satul românesc ca o realitate în care s-a plămădit cultura românească, fără însă a ajunge la o excesivă și dăunătoare idealizare a satului românesc. Asemenea filosofului Lucian Blaga sau Constantin Noica, câțiva ani mai târziu, Dumitru Drăghicescu a accentuat posibilitatea românilor de a fi prezenți în marea cultură, de a fi creatori, precum Occidentul, de o cultură majoră, nemaidorind să fim eternii săteni ai istoriei. Fără a minimaliza importanța satului în formarea spiritualității și culturii neamului românesc, toți acești gânditori arată că România nu este o creație a țăranului, ci rodul activității unor cărturari de la episcopi și mitropoliți, până la domnitori, precum Neagoe Basarab sau Constantin Brâncoveanu”.

Partener al evenimentului a fost Arhiepiscopia Râmnicului, reprezentată de delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, pr. Ștefan Zară, consilier cultural eparhial.

Manifestarea se află la cea de-a a IX-a ediție.

Articolul precedentTrafic intens în această seară pe DN7 și autostrada A1
Articolul următorCasa de cultură din Băbeni a fost renovată, la 33 de ani de la inaugurare