Mănăstirea Stănesti Vâlcea, unul dintre monumentele istorice înscrise în Patrimoniul cultural, național necesită lucrări de restaurare.

Mănăstirea Stănești Lunca, locul în care cândva s-a scris istoria, este la un pas de a deveni istorie, dacă nu se va investi în protejarea și restaurarea monumentului.

Ca multe alte clădiri impunătoate, cu arhitectură deosebită, lăcașul de cult nu a mai fost restaurat de zeci de ani.

Istoricul Florin Epure, directorul Direcției pentru Cultură Vâlcea atrage atenția asupra importanței păstrării acestui monument.

„Pentru salvarea picturii murale ar trebui investite sume considerabile având în vedere complexitatea lucrărilor.

Picturile in fresca de la Stanesti, originale, au o valoare istorică deosebită, fiind considerate printre cele mai vechi picturi de ansamblu din Țara Românească.”- Florin Epure.

În mănăstirea vâlceană s- a scris în piatră unul dintre cele mai frumoase texte de cronică din istoria românilor, primul scris de o femeie.

Textul amintește despre faptele de vitejie ale unuia dintre cei mai faimoși căpitani ai domnitorului Mihai Viteazul, stolnicul Stroe Buzescu.

„Este un monument istoric de importanţă naţională, ridicat pe temelia unei construcții străvechi, din secolul al XV-lea, de către boierii Mogoş Ban şi Bogoş spătar.”- Florin Epure.

Manastirea Stănești se află in comuna Lungesti, la mică distanță de Manastirea Mamu.

Mănăstirea vâlceană nu a mai beneficiat de lucrări de consolidare din anii 1946.

Articolul precedentProiecte pentru prevenirea inundațiilor în Vâlcea
Articolul următorIncendiu în Ocnele Mari