Spania și- a redeschis frontierele pentru europeni, noaptea trecută. Premierul Pedro Sanchez a reamintit populației că rămâne însă vulnerabilă în fața coronavirusului.

”Rămânem vulnerabili. Trebuie să rămânem în gardă și să respectăm cu strictețe măsurile de igienă și de protecție. Fiecare dintre noi poate fi un zid în fața virusului sau în fața contagierii, depinde de noi”, a declarat premierul.

Spania a ridicat starea de alertă decretată pe 14 martie, redeschizând granița terestră cu Franța, porturile și aeroporturile pentru cetățenii din statele UE.

Cetățenii UE nu vor mai fi obligați să rămână timp de două săptămâni în carantină la sosirea în țară. Dar toată lumea va trebui să poarte mască în spațiile închise și în aer liber când nu este posibilă menținerea distanței de securitate de 1,5 metri.

Oficiali din cadrul Ministerului Sănătății vor fi detașați în aeroporturi pentru a controla călătorii care ajung în țară. Cetățenii vor fi întrebați în legăură cu datele de contact și li se va lua temperatura. Cazurile suspecte vor fi examinate de doctori, a anunat vineri ministrul Sănătății, Salvador Illa.

Pe 1 iulie, Spania își va redeschide granițele pentru toate naționalitățile, în special pentru a susține sectorul turistic, care reprezintă 12% din PIB.

Britanicii care se întorc din Spania vor intra în autoizolare pentru 14 zile.

Spania, una dintre țările cel mai grav afectate de pandemie cu peste 28.000 de decedați, a ieșit din carantina severă după 14 săptămâni.

Articolul precedentTransport agabaritic. Circulație îngreunată
Articolul următorMai multe zone ale țării sub incidența codului portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată