După explozia devastatoare de pe Autostrada Moldovei, în urma căreia 4 oameni au murit arși de vii, iese la iveală un incident asemănător care s-a păstrat la secret, relatează Realitatea PLUS. Cu două luni înainte să fie perforată conducta de gaz în timpul lucrărilor, angajații aceleiași firme au mai fisurat un gazoduct. Totul în timp ce muncitorii continuau să facă lucrări neautorizate la nici 20 de kilometri distanță de la tragedia de la Călimănești, cu 4 morți și 5 răniți, din 21 septembrie. 

Cu aproape două luni înainte de explozia de pe șantierul Autostrăzii Moldovei, firma lui Dorinel Umbrărescu era la un pas de a comite o tragedie asemănătoare celei de la Călimănești. 

Pe 17 iulie 2023, în zona comunei Garoafa din Vrancea, muncitorii care făceau lucrări neautorizate au lovit o conductă de gaz, potrivit Realitatea PLUS.

Gazoductul perforat a fost reparat de Transgaz în aceeași zi. Compania de Administrare a Infrastructurii, din subordinea lui Sorin Grindeanu, transmite că nu știe nimic, așa că nu s-a luat nicio măsură împotriva constructorului.

Cazul din iulie a ieșit la iveală abia după ce un muncitor a decis să rupă tăcerea, timp în care autoritățile nu au anunțat nimic. Angajatul lui Umbrărescu a anunțat Transgaz după ce a sesizat degajări de vapori și mirosuri la gazoduct, relatează Realitatea PLUS.

Furnizorul de gaze spunea încă de atunci în raportul intern că emanațiile s-au produs în urma lucrărilor neautorizate.

Două luni mai târziu avea să se întâmple tragedia care nu a fost sub nicio formă prevenită. Lucrările neautorizate au continuat în același stil periculos, la foc automat și pe timp de noapte.

Compania de Infrastructură a primit aviz de la Transgaz pentru lucrări din 4 ianuarie 2021. Furnizorul transmite că firmele lui Umbrărescu nu au respectat avizul dat.

Conducta lovită prima dată este pe același lot al Autostrăzii Focșani – Bacău, care a explodat două luni mai târziu la Călimănești. Patru oameni și-au pierdut viața, iar alți 5 au fost grav răniți în urma deflagrației din 21 septembrie. 

Explozia magistralei de gaz din apropierea localității Călimănești, județul Vrancea, s-a produs în noaptea de 20 spre 21 septembrie, în jurul orei 1:20, conform datelor oficiale ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Explozia catastrofală de la Călimănești, provocată de o fisură în magistrala de gaze – FOTO

În tragedia de pe șantierul Autostrăzii Moldovei au murit patru muncitori și alți cinci au fost răniți grav. Incidentul s-a petrecut pe tronsonul Bacău-Focșani al autostrăzii. Muncitorii lucrau la un segment dintre Bacău și Focșani, de pe Autrostrada Moldovei.

Cele 6 greșeli FATALE de pe Autostrada A7 – Cine încearcă mușamalizarea după moartea celor 4 oameni în EXPLOZIA de la Călimănești

Încă din primele ore de după tragedie, autoritățile au început să-și paseze vina pentru provocarea exploziei. Mai întâi Transgaz a afirmat că firma de construcții care executa lucrări pe șantierul autostrăzii A7 nu avea aviz de relocare a conductei de gaz care se intersectează cu traseul autostrăzii.

De asemenea, s-a vehiculat ipoteza că ar fi vorba de o eroare umană și că muncitorii ar fi lovit din greșeală conducta. Angajații firmei lucrau în 3 schimburi la șantierul A7 pentru a termina cât mai repede. 

Pe de altă parte, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis că au fost respectate toate avizele pentru lucrările desfășurate pe șantierul Autostrăzii Moldovei, unde a avut loc explozia.

Articolul precedentSchimbări radicale la noua lege a pensiilor: Ce-i așteaptă pe pensionarii din România începând cu 2024
Articolul următorPrognoza ANM pentru următoarele două săptămâni – Când vin ploile