Babel Fast 2019. Festivalul Artelor Spectacolului Târgovişte (FAST) a ajuns la cea de-a IX- a ediţie.

Deschiderea oficială l- a adus în fața publicului pe Directorul Teatrului Tony Bulandra și inițiatorul Festivalului, Mc Ranin, regizorul care a scris istorie în teatrul târgoviștean, “un maestru al cuvântului prin discurs și un om de acțiune”, așa cum îl descrie directorul adjunct al Teatrului, Liviu Cheloiu.

Liviu Cheloiu este și selecționerul principal al festivalului.

Originar din Râmnicu Vâlcea, Liviu era desemnat în 2017 Cel mai bun actor și la Festivalul Internațional de Teatru Independent de Comedie Comic 7 B de la Buzău, după ce cu un an înainte câștigase același important premiu în cadrul Fest(in) pe Bulevard, organizat de Teatrul Nottara din București.

A jucat peste 100 de roluri în teatru, teatru radiofonic, film și televiziune.

Le- au fost alături în deschidere și profesorul de teatru Scott Johnston (Scoția) și jurnalistul german Dieter Topp.

Cea de- a IX-a ediție a BABEL F.A.S.T. reunește producții selectate din țări precum: Cehia, Polonia, Rusia, India, Italia, Belgia, Algeria, Franța, Scoția, Japonia, Anglia, Islanda, Israel, Coreea de Sud, Lituania și România.

Festivalul Babel a debutat cu Laboratoarele Babel-Imago, laboratoare de teatru dans, un concept inedit inventat de criticul de teatru rus Oleg Loevski.Astfel, regizorii ruși Dumitru Acriș (originar din Republica Moldova), Oleg Eremin și Kiril Vîtoptov au realizat, în doar șapte zile, cu actori străini, partituri inedite.

Prezentă în cadrul laboratoarelor și actrița de origine vâlceană Iulia Verdeș, care în anii 2009 primea Premiul Publicului pe trei continente și era nominalizată pentru cea mai buna actrita la BestFilmFest 2009.

În aceeași zi Teatrul Ariel din Râmnicu-Vâlcea a prezentat spectacolul „Colonelul și păsările”, o replică a temei din acest an: „Imagine” (un spectacol care îmbină imaginea și muzica), cu Mihaela Mihai și Alin Păiuș în rolurile principale, regia Vlad Popescu.

„Ceea ce este inedit în acest an, în festival, este faptul că, după un an jumătate de negocieri și efort imens, am reușit să aducem Compania din Cehia, “Laterna Magika”, teatru important în zona vizualului cu impact mondial”, a declarat Liviu.

„Festivalul Artelor Spectacolului de la Târgoviște, BABEL, s-a născut din dorința de a reda orașului aura pe care a avut-o timp de mai bine de 300 de ani, în care a fost reședința domnească a Țării Românești și a reprezentat un reper politic, economic și cultural” au declarat organizatorii.

Cea de- a doua zi a festivalului se va încheia în această seară cu Parada Babel, care are drept temă „Nunta”, cu nuntași din peste 20 de țări.

Articolul precedentAccident de circulație grav la Câineni !
Articolul următor159 miliarde lei vechi pentru condiții mai bune la spitalul județean