Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este aşteptat marţi dimineaţă la Bruxelles, unde urmează să semneze un acord bilateral de securitate cu premierul belgian Alexander De Croo, a anunţat, luni seara, cancelaria belgiană. Ucraina a intrat în ziua 825 a războiului.  

UPDATE 11:30 Medvedev, reacție furibundă după anunțul făcut de Polonia. „Înseamnă război mondial!”

„Atacarea obiectivelor noastre de către americani înseamnă a începe un război mondial, iar un ministru de externe, chiar și dintr-o țară precum Polonia, ar trebui să înțeleagă acest lucru”, a scris Dmitri Medvedev, numărul doi al Consiliului de Securitate de la Moscova, pe rețelele de socializare.

UPDATE 11:00 – Polonia nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe în Ucraina, a declarat ministrul de externe Radoslaw Sikorski într-un interviu apărut marţi în mai multe publicaţii europene, fără a preciza însă ce rol ar putea avea aceste trupe, transmite Reuters.

Deşi aliaţii din NATO au promis că vor furniza Kievului fonduri şi arme oricât va fi necesar pentru a respinge invazia rusă, ei au exclus în general posibilitatea de a trimite soldaţi.

Întrebat în interviu dacă Polonia este dispusă să trimită trupe în Ucraina, Sikorski a răspuns: \”Nu ar trebui să excludem. Ar trebui să-l punem pe Putin în postura de a ne ghici intenţiile\”.
Interviul a fost publicat în cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, precum şi în La Repubblica din Italia şi El Pais din Spania.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost cel care a deschis uşa pentru trimiterea de trupe în Ucraina atunci când, la o conferinţă desfăşurată la Paris la 26 februarie, a sugerat că un domeniu în care trupe occidentale ar putea ajuta ar fi cel al instruirii de soldaţi ucraineni în Ucraina.

UPDATE 10:30 – Membri ai trupei de rock ruso-belaruse Bi-2, care se opune războiului din Ucraina, au primit cetăţenia Republicii Moldova

Mai mulţi membri ai trupei de rock Bi-2, renumită în Rusia pentru opoziţia sa faţă de războiul din Ucraina, au obţinut cetăţenia Republicii Moldova, a anunţat luni Adrian Băluţel, şeful de cabinet al preşedintei Maia Sandu, relatează AFP.

„Preşedinta Maia Sandu a semnat decretul de acordare a cetăţeniei Republicii Moldova unor membri ai (trupei) Bi-2 şi familiilor acestora”, a scris Adrian Băluţel pe reţeaua socială Telegram.

„Ţara noastră protejează demnitatea umană, libertatea de exprimare şi îşi arată solidaritatea cu cei care sunt în pericol”, a adăugat el, amintind ca membrii grupului au fost „reprimaţi după ce s-au exprimat împotriva războiului din Ucraina”.

Formată în anii 1980 în Belarus, pe atunci parte a Uniunii Sovietice, trupa Bi-2 a părăsit Rusia în semn de protest împotriva ofensivei din Ucraina şi de atunci a susţinut concerte în ţări cu importante comunităţi rusofone.

UPDATE 10:10 – Olanda va livra Ucrainei părți ale unui sistem de apărare antiaeriană Patriot și poartă discuții cu alte țări pentru a alcătui un sistem complet, a declarat, marți, ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren.

„Cu oferta noastră și dacă alte potențiale țări partenere sunt capabile să livreze piese și muniție, am putea furniza cel puțin un sistem complet Ucrainei pe termen scurt”, a spus Ollongren.

UPDATE 9:20 – Armata ucraineană afirmă că rușii au avut pierderi marie ieri: 1460 de soldați, 21 de tancuri, 40 de alte blindate de luptă, 48 de tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 46 diferite vehicule și 4 echipamente speciale.

Articolul precedentNumăr record de vize flotant în campanie electorală
Articolul următorOrașele în care se oferă cele mai mari salarii din România. Harta exactă a zonelor bănoase