În această lună, în ziua a paisprezecea au loc pomenirea sfântului mucenic Isidor și cea a sfântului Terapont, sfântul despre care nu se știe unde s- a născut, în ce vreme a trăit, sau împotriva cui a luptat şi biruit, cum a luat cununa muceniciei.

Toate acestea s-au pierdut odată cu trecerea timpului. cu vremea. Că a ales viaţa monahicească îl arată icoanele lui care-l înfăţişează în acest fel. A fost episcop al insulei Ciprului spun tradiţiile stăvechi.

Ortodoxe
Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfinţit Mc. Terapont, episcopul Ciprului

Greco-catolice
Sf. m. Isidor din Chios

Romano-catolice
SF. Matia, ap.

Sfântul Mucenic Isidor din Hios, pomenit în calendarul creştin ortodox la 14 mai, a trăit în timpul împăratului Deciu (249-251).

Era din Alexandria şi a fost soldat sub comanda unui anume Numerian, prigonitor al creştinilor.

Pentru faptul că soldatul Isidor refuza să intre în templul păgân şi era deseori văzut rugându-se lui Hristos, a fost denunţat şi adus la judecată înaintea lui Numerian, în faţa căruia L-a mărturisit fără teamă pe Hristos.

Comandantul i-a cerut ca măcar odată să jertfească zeilor potrivit legii împărăteşti şi după aceea putea să facă ce voia.

Sfântul i-a răspuns însă superiorului său că nu se lasă amăgit de această propunere vicleană, căci: „dacă cineva este necredincios în puţin, apoi este necredincios şi în mult”.

Sfântului Isidor i-a fost tăiată limba şi apoi i-a fost tăiat capul.

Articolul precedentCasă în flăcari la Vâlcea
Articolul următorCum va arăta Râmnicul mâine. Se recomandă menținerea unei distanțări de siguranță