În urmă cu 10 ani, pe vremea aceasta, erau -10 grade sau chiar -15. În aceste zile clima s-a schimbat. Și dacă va fi tot așa, nu se vor mai face nici caise, cireșe, mere sau pere, spun agricultorii.

Agricultura și pomicultura sunt cele mai afectate de schimbările climatice. Specialiștii în domeniu susțin că  producția va fi afectată.

Pomii sunt afectați de aceste temperaturi ridicate. Din cauza înfloririi preventive a mugurilor, are loc consumarea substanțelor hrănitoare din plante.

Astfel, în cazul pomilor fructiferi, nu se vor forma semințe și fructe, iar mugurii care vor apărea ulterior vor fi de o productivitate scăzută.

Astăzi Gerul Bobotezei a fost înlocuit cu temperaturi ridicate, de primăvară, înnmai multe zone ale țării.

Din cauza încălzirii globale și a schimbărilor climatice care au loc în ultimii ani, perioada vegetativă a plantelor are loc mult mai devreme.

În unele zone copacii deja au inflirit, este și cazul unei gospodării din comuna Breznița Ocol, din Mehedinți, unde caisul a înflorit, pentru al doilea an, consecutiv, la începutul lunii ianuarie.

Potrivit ANM în perioada 1-4 ianuarie 2023, au fost 38 stații meteo cu recorduri lunare la temperaturile maxime (16 stații meteo – 1 ianuarie; 17 stații meteo – 2 ianuarie; 5 stații meteo – 3 ianuarie).

Cea mai ridicată temperatură minimă: 12,4 grade – Bisoca, județul Buzău (3 ianuarie).

 

 

 

 

Articolul precedentDavid Popovici, în topul L’Equipe al celor mai buni sportivi din lume în 2022
Articolul următorIon Țiriac, cel mai bătrân informator în viață?! 60 de ani vechime! – Document bombă semnat de miliardar