Terapie prin artă ! Actori ai Teatrului „Anton Pann” pornesc luni, 6 mai, în căutarea spectatorilor dornici să se bucure de un moment de grație și bucurie prin saloanele Spitalului Județean de Urgență Vâlcea.
Activitatea face parte din proiectul Terapie prin Artă organizat de asociația culturală Create.Act.Enjoy din Cluj-Napoca.
Aflat la a șaptea ediție, proiectul se desfășoară în perioada mai-iulie 2019, fiind extins pentru prima dată la nivel național.
Extinderea înseamnă câte o săptămână de activități cultural-artistice la spitalele județene din Râmnicu Vâlcea și Alba Iulia, pe lângă programul din șase spitale din Cluj-Napoca.
De-a lungul întregului proiect, vor fi implicați peste 50 de artiști profesioniști (actori, regizori, fotografi, videografi, muzicieni, designeri) și peste 100 de voluntari.
La Râmnicu Vâlcea, momentele artistice itinerante din spitale îi vor avea ca protagoniști pe actorii Teatrului „Anton Pann” Alexandru Beteringhe, Andrei Brădean, Vladimir Purdel și Ana Șușca, în timp ce colega lor Nicole Burlacu va coordona atelierele creative pentru pacienți din perioada 6-9 mai împreună cu doi coordonatori din echipa clujeană: regizorul Cristian Pascariu și actorul Paul Sebastian Popa.
În 10 mai, pacienții și personalul medical de la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea sunt invitați la un spectacol de teatru din repertoriul local, găzduit în incinta instituției medicale.
Echipa Create.Act.Enjoy va fi susținută în desfășurarea activităților de la Râmnicu Vâlcea de voluntari locali, care au răspuns apelului lansat în mediul online.
Voluntarii vâlceni vor fi vedetele proiectului sâmbătă, 11 mai, în timpul activității „Rudă pentru o zi”, când vor face vizite pacienților care au petrecut mult timp singuri în spital.
Inițiativa asociației clujene Create.Act.Enjoy are ca scop promovarea unui tip de terapie bazat pe activități artistice și creative care influențează sănătatea psihică, emoțională și fizică a persoanelor de orice vârstă, oferindu-le oportunitatea de a forma noi legături sociale.
Proiectul vine în sprijinirea eforturilor medicilor, pacienților și apropiaților acestora de-a spori efectele tratamentelor din spitale prin activități complementare, bazate pe artă și interacțiune.
Implicarea artiștilor și a voluntarilor în activități directe cu persoanele din unitățile spitalicești contribuie la crearea sentimentului de comunitate, la promovarea unei stări de bine și a importanței consumului de artă în societate.