Atelier de olărit pentru cei mici in locul ce păstrează încă tradiția acestui meșteșug recunoscut in lumea întreaga, la Horezu, pana pe 27 August. 

Mihai Bîscu, din satul Olari, ii așteaptă pe cei mici și nu numai, in atelierul sau pe care stă scris cu litere din lut ars: „Casa Ceramistului”. Pentru a fi martorii creațiilor din lut.

Olaritul constituie una din ocupațiile de bază în satul Olari din Horezu. Iar tinerii interesați pot fi inițiați de artistul vâlcean in confecționarea vaselor apreciate in întreaga lume pentru frumusetea lor. Vor modela alături de binecunoscutul ceramist, vor picta vase, vor vorbi despre obiectele din patrimoniu și rolul acestora in pastrarea tradițiilor, vor observa și vor diferenția detaliile prezente pe obiectele create.

Un element important și predominant în ceramica de Horezu este cocoșul, alături de care mai întâlnim roșul și galbenul de Horezu, la fel de renumite ca albastrul de Voroneț. Farfurii de diferite dimensiuni, “taiere” și “ciorbalace”, căni și ulcioare, toate vor fi decorate îngrijit, cu motive și simboluri zonale precum: soarele, copacii, stelele, oamenii, toate aceste simboluri trăind în perfectă armonie cu binecunoscutul Cocoș de Hurez.

În satul Olari din Horezu au rămas doar 5 sau 6 meșteri, artiști populari, maeștri ai ceramicii tradiționale care duc mai departe arta ceramicii de Horezu.

Pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitățiii UNESCO, România este prezentă cu Ceramica de Horezu.

Articolul precedentMinor de 11 ani, decedat la Ionești !
Articolul următorColaborare intre orasele Horezu si Clervaux, Luxemburg, anunta presedintele Consiliului Judetean