Patriarhul Justinian Marina, al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a fost comemorat în județul Vâlcea, în satul natal.

Colocviul „Patriarhul Justinian Marina”, organizat de Mănăstirea Suiești în parteneriat cu Primăria Comunei Stănești și Școala Gimnazială din Stănești.

Cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, rostit de părintele consilier Ștefan Zară, a arătat că „anul acesta, la 22 februarie, se împlinesc 118 ani de când Ioan Marina s-a născut în Sueștii Vâlcii. După o viaţă de permanentă luptă împotriva comunismului ateu în care Biserica, pe care a cârmuit-o cu binecuvântarea lui Dumnezeu, nu numai că a supravieţuit, dar a şi înflorit pătrunzând norii vremurilor şi vâltoarea lor” (…).

Părintele Ștefan Zară, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, a vorbit în continuare despre „Spiritualitatea satului românesc reflectată în cuvântările Patriarhului Justinian Marina”.

Patriarhul Justinian, apreciat pentru modul în care a reușit într-o perioadă grea să păstreze neîntreruptă slujirea în lăcașurile de cult și a apărat demnitatea Bisericii Ortodoxe Române, a fost evocat de invitații prezenți,  anunță Arhiepiscopia Râmnicului.

Din rândul acestora, Conf. Univ. dr. Ioan St. Lazăr a ales evocările mitropolitului Bartolomeu Anania, născut în comuna alăturată, Glăvile.

Cu acest prilej Grupul coral „Sfântul Stelian” din Protoieria Drăgășani a interpretat cântări duhovnicești din perioada Triodului.

Ioan Marina s- a născut în satul vâlcean Suieşti, pe atunci comuna Cermegeşti (în prezent comuna Stăneşti).

În aceste locuri a ctitorit o nouă biserică.

În anii 2014, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, a fost construită Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Binecredinciosul Împărat Justinian cel Mare, sfințită în anii 2017, moment în care a fost inaugurată și Casa memorială Justinian Marina.

Justinian Marina a fost al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, între anii 1948 și 1977.

Articolul precedentClădirea RMN, în grafic ! Şcoala Populară de Arte, aproape gata!
Articolul următorProcurorii vâlceni susţin protestul faţă de modificările aduse legilor justiţiei