Ritmul rapid al vieții moderne a dus cumpărăturile la un alt nivel. Există, pe de-o parte, lucrurile de care ai nevoie, și, de cealaltă parte, lucrurile pe care le dorești. Dar, stai! Asta nu e tot! Printre reclame, feeduri pe rețele sociale și scene din filme, a apărut o nouă categorie. Lucrurile pe care nici măcar nu știai că le vrei, dar de care simți că ai o nevoie acută. Așa că faci cumpărături online, umpli coșul în supermarket, dai o raită prin magazine, iar la finalul lunii… Portofelul tău are de suferit. Vrei să oprești șirul de achiziții? Nimic mai simplu. Aplică următoarele cinci reguli de bază pentru cumpărături inteligente și vei simți diferența în propriul buzunar.

  1. Folosește serviciile de pick up și livrare

În ceea ce privește lista de cumpărături pentru alimente, produse de igienă și produse pentru casă, apelează cu încredere la opțiunea de pick up sau livrare. Poți ridica produsele direct de la supermarket, fără să mai fie nevoie să cauți printre rafturile interminabile, ori le primești acasă. În acest fel, elimini posibilitatea de a-ți cumpăra produse care nu există pe lista ta, doar pentru că ți-au atras atenția în magazin. În plus, economisești și timp, așa că ai două avantaje în unul!

  1. Ia la tine doar câți bani planifici să cheltuiești

Dacă mergi în supermarket pentru a realimenta bucătăria, nu-ți lua cardul la tine. În timp ce faci lista de cumpărături, aproximează prețul fiecărui produs. Adaugă o marjă de eroare de 10% la total și nu lua cu tine mai mulți bani decât ai calculat că ai nevoie. Atunci când plătești cu ajutorul cardului, costurile nu sunt percepute la fel ca în momentul în care numeri bancnotele și le dai mai departe, deci poți cheltui mai mult. Așa că mergi în supermarket doar cu bani cash, ca să eviți cheltuieli inutile.

  1. Planifică-ți vacanța în zile „fantomă”

Cele mai multe concedii încep într-o zi de vineri și se termină duminică. Prestatorii de servicii în turism au observat acest lucru, astfel că prețurile biletelor de avion și ale cazărilor reflectă, întocmai, acest lucru. Pentru a evita o cheltuială în plus, generată artificial de cererea de pe piață, planifică-ți începutul vacanței într-o zi de luni sau marți. Costurile vor fi mai mici, iar, cu banii economisiți, te vei putea bucura de mai multe experiențe în timpul concediului!

  1. Cumpără haine la final de sezon

Magazinele de haine aplică reduceri mari la final de sezon, așa că planifică-ți schimbarea garderobei în consecință. Retailerii vor să scape de costume de baie și rochii subțiri în octombrie și de geci și pulovere în aprilie, așa că aceste luni vor fi, în general, pline de reduceri de preț. Dacă nu te deranjează să aștepți câteva luni până vei purta hainele noi, cu această strategie poți face economii serioase la casele de marcat!

  1. Stabilește un buget pentru răsfățul propriu

Fie că e vorba despre o rochie de seară, două modele asortate de borsete adidas sau o ședință de masaj, este important să îți oferi mici bucurii! Planifică-ți bugetul luând în considerare și nevoia unui moment de răsfăț. Stabilește o sumă lunară pe care o poți cheltui, fără a-ți afecta bugetul. Limitează-te la o singură achiziție pe lună sau adună bugetul mai multor luni, dacă eticheta de preț o cere. Astfel, vei economisi bani cu zâmbetul pe buze, fără să renunți la bucuria shoppingului. Vei observa și cum unele lucruri își vor pierde din farmec, în timp ce aștepți să le cumperi. În final, vei ajunge să faci achiziții chibzuite, care îți vor îmbunătăți viața de zi cu zi.

Așadar, cumpărăturile nu trebuie să îți afecteze negativ economiile. Cu puțină organizare și planificare, poți obține o bugetare corectă a achizițiilor tale. Aplică sfaturile de mai sus, iar rezultatele vor vorbi de la sine!

Articolul precedentAntrenorul de judo Adrian Croitoru, despăgubiri uriașe în instanţă. Cum a reușit să dea o „lovitură” de 100.000 de euro
Articolul următor100% TU DECIZI! Radu Moldovan, chelnerul ajuns șef de județ. Cursuri la școala vieții și Academia SRI