Localitatea Drăgoești, Vâlcea, parte a destinului lui Mihai Viteazul, care, pe 27 mai devenea Voievodul tuturor românilor.

De la 1600, nici un român n-a mai putut gândi unirea fără uriaşa lui personalitate, fără paloşul sau securea lui ridicată spre cerul dreptăţii, fără chipul lui de curată şi desăvârşită poezie tragică.” N. Iorga despre Mihai Viteazul.

27 mai 1600 era ziua în care Mihai Viteazul devenea Voievodul tuturor românilor, „domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei”.

În timpul domniei lui Mihai Viteazul, la 27 mai 1600, s-a realizat pentru prima dată, unirea politică a celor trei țări românești cu un singur conducător. 

Mihai Viteazul se intitula într-un hristov emis la 27 mai: “Domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei” și confecționa pecetea pe care figurează cele 3 țări române, surori.

Încă de la venirea sa la domnie, în septembrie anii 1593, domnul visează realizarea celor două mari idealuri: Independenţa şi Unirea.

Iar pentru îndeplinirea lor îşi va stabili cu luciditate obiectivele şi priorităţile.

Numele Domnitorului este legat și de comuna vâlceană Drăgoești.

Există indicii că la Drăgoești, Vâlcea, își avea adevăratele origini domnitorul primei Uniri.

Imagine

Conform documentelor, aflate în custodia Academiei Române, precum și a specificațiilor din Condica Arhiepiscopiei Râmnicului, se atestă faptul că Mihai Viteazul s-a născut și a fost botezat la Drăgoești, localitate aflată pe partea stângă a Oltului.

O teorie susținută de istorici precum Kreţzulescu sau de existența bisericii din județul Vâlcea, din Râmnic, biserica ale cărei lucrări au fost încheiate de Mihai Viteazul, Cuvioasa Parascheva.

Construcția bisericii a fost începută în timpul domniei lui Pătraşcu Vodă, considerat tatăl Domnitorului, care de altfel a și locuit la Râmnicu Vâlcea.

Și savantul Nicolae Iorga i- a atribuit lui Mihai Viteazul finalizarea construcției.

Unul dintre cei mai de seamă conducători pe care i-a avut ţinutul românesc, un precursor important al unificării românilor, care avea să se realizeze în secolul al XX-lea, botezat la Drăgoești, Vâlcea, susține și edilul localității, Gheorghe Melente.

Imagine

Comuna Drăgoești este descrisă de istorici drept “localitatea boierilor”, a celor care au jucat un rol important în dezvoltarea socială și economică a locului.

Numele locului provine de la cel al familiei de boieri Drăgoescu.
Lăcașul de cult, „Sfinţii Trei Ierarhi”, a fost ctitorit de logofătul Tudor Drăgoescu, în anii 1530 și restaurat de postelnicul Ioniţă Bucşenescu, în anii 1769.

Localitatea Drăgoeşti datează încă din prima jumătate a secolului al XVI-lea.

Sursa: Realitatea de Valcea

Articolul precedentKlaus Iohannis: ”Responsabilitatea va face posibilă ridicarea mai rapidă a RESTRICȚIILOR”
Articolul următorVâlcea: Președintele Consiliului Județean solicită extinderea sistemului antigrindină