Mai sunt câteva zile până la cea de-a XV-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor.

Sute de spaţii ale muzeelor şi entităţilor publice culturale din România vor fi deschise în noaptea de 18 mai pentru expoziţii, concerte, proiecţii, piese de teatru sau dans.

Ziua de 18 mai este una specială în care întreaga țară sărbătorește știința și cunoașterea, iar în noaptea de 18 mai o parte a muzeelor din țară își vor deschide porțile pentru vizitatori.

Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor.

Muzeele vâlcene dețin în colecțiile lor mii de obiecte valoroase, unele dintre acestea, unicat.

Casa Simian

Casa a fost construită în 1940, în stil neoromânesc, de către celebrii arhitecţi Gheorghe Simotta şi Nicolae Lupu. În construcţie sunt îmbinate elemente stilistice romanice, gotice şi renascentiste, creând o impresie generală de vilă italiană, accentuată de existenţa grădinii interioare, terasată, cu portic şi acoperiş din olane.

Expoziţia permanentă a Muzeului de Artă „Casa Simian” reuneşte lucrări de pictură şi sculptură românească, semnate de artişti de renume: Grigorescu, Vermont, Storck, Petraşcu, Tonitza, Pallady, Țuculescu, Ressu ş.a. Alături de ele, muzeul mai posedă şi un tablou din Şcoala veneţiană, din prima jumatate a secolului al XVIII-lea. (Casa Simian)

Muzeul de istorie

Clădirea fostei ”Şcoli cu ceas”, edificiu reprezentativ pentru orașul Râmnicul din secolul al XIX-lea, adăposteşte Muzeul de istorie al Județului Vâlcea.

Colecțiile expoziției permanente sunt dispuse cronologic, începând cu mărturii arheologice din epoca paleolitică, continuând cu cele din perioada romană şi cea de afirmare a statului feudal Țara Românească.

Contribuția vâlcenilor la revoluția de la 1821 și 1848 la făurirea statului modern și la Războiul de Independență din 1877 este pusă în valoare cu ajutorul mai multor documente, cromolitografii și arme. Prin expunerea unor imagini de altădată, din presa literară și din tipărituri editate de personalități vâlcene, s-a încercat scoaterea în evidență a dezvoltării vieții spirituale și cultural-educative din această zonă. În vitrină sunt expuse manuale şcolare, obiecte memoriale, portretele unor reprezentative personalităţi vâlcene: Anton Pann, Petrache Poenaru, Dimitrie Drăghicescu, Gib Mihăescu, Cecilia Cuţescu-Stork. (Muzeul Județean de istorie Valcea)

Muzeul Satului

Modelul de asezare rurala traditionala, cu institutiile ei social-culturale, pe care aveti privilegiul sa o cunoasteti si-a conturat profilul tematic din anul 1969 si a intrat in circuitul turistic de vizitare in 1974, cand am considerat ca s-a implinit ca o personalitate distincta.

Alături de Cula Bujorenilor, ctitorită în jurul anului 1810, de Preda Bujoreanu, muzeul mai găzduiește Hanul lui Bogdan (1889), Școlile din Cacova, comuna Stoenești (sec. XX), biserica de lemn, comuna Nicolae Bălcescu (1785), cruci și troițe vechi, case țărănești vâlcene mobilate și anexe gospodărești, precum și fântâni și porți specifice zonei de nord a Olteniei. Cea mai veche casă țărănească are peste 200 de ani. (Muzeul Satului Bujoreni)

Casa Memorială „Anton Pann”

Este un monument de arhitectură urbană, construit la jumătatea secolului al XVIII-lea.

Casa- muzeu adăpostește expoziția memorială Anton Pann.

Clădirea muzeului este declarată monument istoric.

Articolul precedentCopacii doborâți de ploi au blocat Valea Oltului în această seară
Articolul următorAlexandru Oprea câștigă noi medalii pentru Județul Vâlcea