Pesta porcină africană nu ameninţă, cel putin deocamdata, judetul Vâlcea, anunta reprezentantii Prefecturii.

Subprefectul Aurora Gherghina a declarat că desi 12 judeţe din România sunt afectate, 9 dintre acestea in sud-estul ţării, pesta porcină africană nu a ajuns în judeţele Olt şi Argeş.

Pesta porcina africana (PPA) este o boala virala produsa de virsul Asfarviridae. Agentul patogen al pestei porcine africane este un virus care infecteaza porcii domestici si porcii mistreti si poate produce o boala grava la aceste animale.

Virusul PPA este endemic pentru animalele salbatice infectate din Africa, insa au existat, de asemenea, in mod repetat focare si in sudul Europei. Agentul patogen s-a raspandit spre nord-vest din anii 2007, din Georgia, prin Armenia, Azerbaidjan si Rusia.

Incepand cu anii 2014, au fost detectate focare la mistreti si la porcii domestici in Polonia si in Republica Ceha. Apoi au aparut focare in Ucraina, Bulgaria, iar ulterior au fost detectate numeroase focare si in Romania.

Virusul nu se manifesta la om, ci doar la porci, factorul uman avand in schimb un rol important in transmiterea acestui virus.

Cel mai apropiat focar de judetul Valcea se afla in Ialomiţa.

Articolul precedentZiua pompierilor umbrita la Valcea de activarea codului rosu
Articolul următorSCM Rm. Vâlcea învinge deținătoarea Cupei EHF !